– IS kan vokse på mulla Omars død

Bekreftelsen på at mulla Omar er død kan føre til en eksistensiell krise for Taliban i Afghanistan. Samtidig blir flere av bevegelsens medlemmer fristet av Islamsk Stat (IS), mener analytikere.
Flere eksperter mener at IS kan tjene på at Taliban-lederen mulla Omar er bekreftet død. Dette udaterte bildet, et av få som finnes av den enøyde mullaen, er offentliggjort av amerikanske myndigheter. Les mer Lukk

Taliban har den siste tiden mistet en rekke medlemmer til ekstremistene i IS, og noen av opprørerne har uttrykt misnøye med «spøkelseslederen» mulla Mohammed Omar, som ble sett offentlig siden den amerikanskledede invasjonen fjernet Taliban fra makten i 2001.

Torsdag bekreftet gruppen at Omar er død, en opplysning som ifølge analytikere vil påvirke flere divisjoner innad i Taliban og utløse en maktkamp i den allerede sårbare bevegelsen i en tid der IS gjør gradvise innhogg i Afghanistan.

– Dette vil være afghanske Talibans største test hittil, mener Michael Kugelman, en Afghanistan-ekspert ved det Washington-baserte Woodrow Wilson-senteret.

– Mulla Omar, eller ideen om mulla Omar, var en samlende kraft for den dypt splittede organisasjonen. Bekreftelsen av hans død vil sette i gang en skitten, langvarig og sannsynligvis voldelig lederskapskrise, mener han.

Trenger sterk leder

Høyt rangerte tjenestemenn opplyser til nyhetsbyråene Reuters og DPA at Talibans nestleder mulla Akhtar Mohammed Mansour er utnevnt til Omars etterfølger.

Han vil få en vanskelig jobb med å leve opp til forgjengeren, som ble en nærmest mytisk lederfigur gjennom sine 20 år i toppen. Omar ble ikke bare sett på som lederen av en militant gruppe, men en åndelig veileder for dem som hadde sverget troskap til opprørerne over hele region.

Tiltrekningskraften til IS, kjent for jihadister gjennom etableringen av et selverklært kalifat i Syria og Nord-Irak, vil sannsynligvis bare vokse dersom Omars etterfølger ikke kan leve opp til hans rykte, mener ekspertene AFP har snakket med.

Hopper av

Kugelman beskriver mulla Omars død som en stor velsignelse for IS' lokale avdeling, som ifølge en Pentagon-rapport er i en utforskende fase i Afghanistan.

– Mange Taliban-militante som allerede er misfornøyde med at lederen deres har vært stille så lenge, vil nå ha enda større grunn til å gå ut av bevegelsen og overføre sin lojalitet til IS.

– Mulla Omars død vil være et svært effektivt rekrutteringsverktøy for IS og kan hjelpe gruppa med å skaffe en del nye medlemmer i en region den fortsatt sliter med å gjøre inntog i, sier Kugelman.

Taliban har nylig advart IS mot å ekspandere i Afghanistan, men likevel har enkelte opprørere, inspirert av IS' suksess, hoppet av og sverget troskap til Abu Bakr al-Baghdadi i stedet for den usynlige mulla Omar. (©NTB)