– Ukrainas statsminister går av

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier han trekker seg. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk går av, melder avisa Ukrainska Pravda.

– Jeg har tatt den beslutning å gå av som Ukrainas statsminister, sa Jatsenjuk i en TV-sendt tale søndag. Han begrunner det med at den politiske krisen som har preget Ukraina de siste månedene, hindrer reell forandring.

I en melding på Twitter skriver Jatsenjuk dessuten at en ny regjering må innsettes så fort som mulig.

– Vi kan ikke tillate destabilisering av den lovgivende makten midt i en krig, skriver han, med henvisning til den væpnede konflikten med prorussiske opprørere i Øst-Ukraina.

Les også: Ukrainas politiske krise stadig dypere

Groysman overtar

Jatsenjuk skal formelt legge fram sin avskjedssøknad i nasjonalforsamlingen førstkommende tirsdag.

Det er ventet at Volodimir Groysman, som nå er leder i nasjonalforsamlingen, blir nominert som ny statsminister.

Kunngjøringen kommer mindre enn to måneder etter at Jatsenjuk overlevde et mistillitsvotum i nasjonalforsamlingen. Mistillitsforslaget ble fremmet etter at president Petro Porosjenko hadde bedt Jatsenjuk om å trekke seg.

Krisen i Øst-Ukraina

Jatsenjuk ble statsminister i februar 2014, bare uker før krisen i Øst-Ukraina brøt ut og Russland annekterte Krim-halvøya.

Den politiske situasjonen i Ukraina har vært kaotisk i flere måneder. Det har blant annet forsinket reformer som støttes av Vesten og ført til stans i utbetaling av flere milliarder dollar i bistand fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

I slutten av mars ble ledelsen i Jatsenjuks parti Folkets front enige med Fedrelandspartiet om å danne en ny koalisjonsregjering. Fedrelandspartiet er partiet til president Petro Porosjenko.