– Assad gjenerobrer to Aleppo-bydeler

Over 4.000 sivile har flyktet fra de østlige delene av Aleppo det siste døgnet, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. Foto: AFP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Syriske regimestyrker har i helgens offensiv skaffet seg kontroll over tre bydeler i det opprørskontrollerte Øst-Aleppo, ifølge eksilgruppen SOHR og statlige medier.

– Hæren og dens allierte har skaffet seg kontroll over bydelene Jabal Badro og Baadeen, heter det i en uttalelse fra Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) søndag ettermiddag.

Dermed har president Bashar al-Assads styrker tatt tilbake kontrollen i tre opprørskontrollerte deler av storbyen det siste døgnet.

Lørdag meldte statlige medier at regimestyrker hadde gjenvunnet kontroll over bydelen Masaken Hanano, som er den største bydelen i Øst-Aleppo og som grenser til de to bydelene som ble gjenerobret søndag.

Ny offensiv

Gjenerobringen av Masaken Hanano blir sett på som en stor seier for Assads styrker, som i midten av november innledet en ny offensiv mot Øst-Aleppo i et forsøk på å gjenerobre hele byen. Før krigen var Aleppo Syrias største by med om lag 3 millioner innbyggere.

I tillegg til de tre bydelene som nå skal være på Assads hender igjen, forsøker syriske regjeringsstyrker å opprette en korridor i bydelen Sakhour med hensikt å dele Øst-Aleppo i en nordlig og sørlig del. Ifølge statlige medier og den britiskbaserte SOHR-gruppen sto Assads styrker søndag ettermiddag mindre enn 1 kilometer unna Sakhour-bydelen.

Assads styrker har i denne siste offensiven hatt støtte fra tusenvis av sjiamuslimske krigere fra Libanon, Irak og Iran, og de har fått assistanse fra russiske fly.

Les også: Syriske regimestyrker hevder framgang i Øst-Aleppo

4.000 flyktet

Over 4.000 sivile har flyktet fra de østlige delene av byen det siste døgnet, ifølge SOHR. Blant dem har nærmere 1.700 tatt seg fram til regjeringskontrollerte områder vest i byen. 1.500 har flyktet til den kurdiskkontrollerte bydelen Sheikh Maksoud nord i Aleppo, ifølge tall fra SOHR.

– Situasjonen i denne beleirede byen er svært ille. Tusenvis av innbyggere i øst flykter til den vestlige delen av byen. Aleppo er i ferd med å dø, sier Khaled Khatib, som er fotograf for De hvite hjelmene i Syria.

De hvite hjelmene, som kaller seg selv Syrias sivilforsvar, er en gruppe som driver hjelpearbeid i opprørskontrollerte områder.

Gjensyn etter fem år

Syrisk statlig fjernsyn viste lørdag et tårevått gjensyn mellom en soldat og hans familie etter at de ikke hadde sett hverandre på nesten fem år. Soldatens familie var hele denne tiden innesperret i den til nå opprørskontrollerte bydelen Masaken Hanano.

Den libanesiske Hizbollah-kontrollerte fjernsynskanalen Al-Manar viste søndag hvordan soldater og redningsmannskaper var i gang med å rydde en gate der det står utbombede bygninger på begge sider i Masaken Hanano.