SOHR: 60.000 døde i Syrias regimefengsler

Minst 60.000 mennesker har dødd i Assad-regimets fengsler de siste fem årene. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Minst 60.000 mennesker har dødd i Assad-regimets fengsler de siste fem årene. Dødsårsakene spenner fra tortur til elendige forhold og mangel på mat og medisiner, melder eksilgruppa SOHR.

Lederen for London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), Rami Abdulrahman, sier han har samlet inn opplysninger om dødsfall i fengsler fra kilder som står tett på regimet i Damaskus.

Les også: Spår krig mellom ekstremister i Syria

Ifølge Rahman har en stor del av dødsfallene inntruffet i det beryktede Saydnaya-fengselet, som ligger noen mil utenfor den syriske hovedstaden. Mange har også mistet livet i fengsler og fangeleirer som tilhører sikkerhetstjenesten og flyvåpenets beryktede etterretningstjeneste.

Internasjonale menneskerettsgrupper anklager det syriske regimet for systematisk å drive tortur og annen umenneskelig behandling av fanger. Ifølge beregninger som SOHR har gjort, har Assad-regimet fengslet over en halv million mennesker siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet i 2011.

En FN-rapport fra februar i år anklager den syriske regjeringen for å drive en «utryddelsespolitikk» i regimedrevne fengsler.