60.000 politimenn skal hindre EM-terror i Frankrike

60.000 politifolk blir satt inn for å passe på sikkerheten under fotball-EM i Frankrike i neste måned. Alt som er mulig blir gjort for å hindre terroranslag mot mesterskapet. Foto: NTB scanpix / REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo Les mer Lukk

Sikkerhetsoppbudet blir massivt under fotball-EM i Frankrike til sommeren. Onsdag gikk franske myndigheter ut og fortalte at 60.000 politifolk skal gjøre alt for å unngå terrorangrep.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve var svært lite glad for det kaoset som oppsto på Stade de France lørdag i forbindelse med den franske cupfinalen. Da ble det avfyrt røykbomber inne på arenaen, noe som førte til total panikk blant mange tilskuere.

Både åpningskampen og finalen i sommerens EM skal gå på denne banen.

– Cupfinalen lørdag var ingen test på EM og sikkerheten rundt det arrangementet, for det var ikke samme tilskuermasse eller arrangør, men det er klart vi kommer til å ta det som skjedde til etterretning og legge det til grunn for det videre arbeidet med sikkerheten mot EM, sier Cazeneuve.

Alltid en risiko

Den franske innenriksministeren sier at alle tiltak blir satt i verk for å skape så trygge forhold som mulig til EM-åpningen 10. juni. Dette blir en enorm fest og samling av folk.

– Det franske folket og alle andre som skal overvære fotball-EM fortjener å høre sannheten. Dersom vi ikke tar noen forholdsregler, betyr det 100 prosent risiko for at noen skal skje. På den annen side er det ikke slik at 100 prosent forholdsregler gir null prosent risiko. Det er alltid en viss mulighet for at noe kan skje, uansett hva vi gjør, sier Cazeneuve.

Ingen har heller glemt at Stade de France ble angrepet av selvmordsbombere i forbindelse med de omfattende terrorangrepene i Paris i november i fjor, men terroristene klarte aldri å komme seg på innsiden av sikkerhetssperringene den gangen.

UEFAs ansvar

Bernard Cazeneuve sier at sikkerheten på arenaene er underlagt ansvaret til Det europeiske fotballforbundet (UEFA), mens det er private sikkerhetsselskaper som skal være ansvarlig for sikkerheten i publikumsområdene.

Det er ventet at sju millioner tilhengere og andre tilreisende vil være i og omkring de ti forskjellige arenaene under EM-sluttspillet.

Sikkerheten er satt i høysetet, og franske myndigheter til eventuelle trusler på alvor, men den franske innenriksministeren sier at det ikke er noen kjente trusler mot EM-sluttspillet.

– Per i dag kjenner vi ikke til trusler mot verken spesielle spillere, lag, arenaer eller områder for publikum. Det betyr imidlertid ikke at vi slapper av. Beredskapen er på topp hele tiden, sier innenriksminister Cazeneuve.