Paris på sparebluss – vil ha færre biler med OL-topper

Paris skal avholde OL om to år. Les mer Lukk

En tøff økonomi gjør at arrangørene av OL i Paris i 2024 strammer inn. Antall offisielle kjøretøy vil minke med en tredel.

Organisasjonskomiteens leder Etienne Thobois møtte pressen etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) hadde vært på besøk i den franske hovedstaden.

Antall kjøretøy vil bli redusert med 30-40 prosent sammenlignet med de foregående lekene, opplyste Thobois.

Paris-arrangøren vil bruke enda færre biler og busser enn under Tokyo-OL i 2021: Der var antallet folk og gjester mye lavere på grunn av coronapandemien.

Det betyr at mange tjenestepersoner som har brukt «olympic lane» i trafikken i tidligere leker, kan måtte ta undergrunnsbanen i Paris om to år.

– Verden har endret seg

Den tre dager lange inspeksjonen av OL-planleggingen i Paris ble gjort mens inflasjonen i Frankrike er på over 6 prosent. Det legger ekstra press på det totale OL-budsjettet, som er på over 8 milliarder euro.

– Jeg er åpenbart ikke naiv. Jeg vet at verden har endret seg, sa Pierre-Olivier Beckers-Vieujant.

Han var IOC-medlemmet som ledet inspeksjonsteamet i Paris.

– Det har ikke vært noe land som ikke er blitt påvirket når vi tenker på inflasjon.

Beckers-Vieujant sa at IOC vil være åpen for å tenke nytt når det kommer til å hjelpe Paris med å «optimalisere» lekene, et ord som ofte henger sammen med kostnadskutt på det olympiske språket.

– Før er transportsystem blitt bygget hovedsakelig i et dedikert system på forespørsel fra den olympiske familien. I dag er det mye fleksibilitet i å la Paris bruke, så godt byen kan, offentlig transport og samkjøringssystemer, sa Beckers-Vieujant.

– Imponert

Paris ble tildelt OL i 2017 i jevn konkurranse med Los Angeles, som fikk lekene fire år etter (2028). Siden har utfordringene hopet seg opp med forsyningsproblemer under pandemien. Deretter har drivstoff- og matprisene steget.

Alle avdelinger hos OL-arrangøren er oppfordret til å se etter steder å spare penger de kommende ukene.

Til tross for de økonomiske problemene roste Beckers-Vieujant planleggingen:

– Vi ble imponert over nøyaktigheten, presisjonen og tilstanden forberedelsene til disse lekene er i, sa han.