Fluorjuks avdekket i skiskyting, ulovlig Swix-produkt trukket

Skiskytterlandslagets smøresjef Tobias Dahl Fenre har hatt besøk to ganger av kontrollørene fra IBU for sjekk om fluor-produkter. Foto: Vidar Ruud / NTB Les mer Lukk

Den norske smøregiganten Swix har trukket et «urent» produkt, mens to nasjoner blitt bøtelagt av IBU for bruk av ulovlige fluor-produkter, melder NRK.

– Det er en uheldig situasjon for lag som har kjøpt et produkt de trodde var rent og merket som EU-godkjent, sier sportsdirektør i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Felix Bitterling, til NRK.

Det er de mindre skiskytternasjonene Litauen og Moldova som er bøtelagt med flere tusen euro for å ha benyttet smurning som er ulovlige i henhold til regelverket. Det er produkter med så kalt C8-kjedet fluor som er blitt forbudt.

Swix er blant leverandørene som har fått beskjed om at et av deres produkter er ulovlige i henhold til dagens regelverk.

– Det er veldig ubeleilig, og vi trakk tilbake produktet umiddelbart da IBU informerte oss. Så skal det sies at IBU har testet veldig mange produkter fra oss, og dette er det eneste som ikke er innenfor regelverket, sier Christian Gløgård, forsknings- og utviklingssjef i Swix.

– Jeg har aldri vært så sint på et skirenn noen gang

Under Skandinavis Cup i Falun forrige helg skal enkelte utøvere ha brukt ulovlig fluorsmurning, som inneholder C8-fluorkarboner, skrev NRK mandag. Det vekker raseri blant flere norske utøvere og trenere.

– Det viser hvilke holdninger som rår. Noen er skruppelløse. Som et godtroende menneske velger jeg å tro at dette skyldes kunnskapsløshet, men på dette nivået er dette folk som bør inneha kunnskap om at slike fluorprodukter er ulovlige. Da er det ikke annet å si at det er forkastelig. Idrett skal være fair play. Dette er ikke fair play. Det var overraskende og skuffende, sier Torstein Drivenes til Dagbladet.

De ulovlige produktene skal ha blitt avslørt i en svensk smørebod. Produktene er ulovlige å bruke og selge i EU og EØS.

– Jeg har aldri vært så sint på et skirenn noen gang. Dette er juks i sin verste form. Noen gikk bevisst inn for å jukse. Regelverket er basert på tillit og den tilliten er nå brutt. Sånn kan vi ikke ha det, og noe må gjøres, raser trener for Team Elon Vest, Eivind Arne Bjaaland, på Twitter.

– Vi hadde ikke ventet å finne urene produkter fra leverandørene

Ifølge sportsdirektøren Bitterling har IBU trappet opp fluortestingen og brukt betydelige summer på dette. Blant annet har den norske skiskytterleien blitt testet to ganger. Så langt er det bare hos de mindre nasjonene man har funnet «juks».

– Vi trodde det ville være flere lag som prøvde å jukse, så det var en positiv overraskelse er bra for sporten. Det vi ikke hadde ventet var at vi skulle finne flere produkter fra leverandørene som ikke var rene, selv om de var EU-merket. Det var litt overraskende, innrømmer sportsdirektøren.