Carlsen på plass i Polen – klar for å forsvare to nye VM-titler

Magnus Carlsen er klar for å forsvare to nye VM-titler. Foto: Jon Gambrell / AP / NTB Les mer Lukk

Magnus Carlsen landet lørdag i Polen. Søndag starter jobben med å forsvare VM-titlene i hurtigsjakk og lynsjakk. Dobbeltseier er verdt over én million kroner.

Den norske sjakkverdensmesteren har et innholdsrikt år bak seg. Kun i overkant av to uker er gått siden 31-åringen forsvarte VM-tittelen sin i langsjakk mot Jan Nepomnjasjtsjij.

Duellen i Dubai var over tidligere enn både hovedpersonene og ekspertene hadde ventet, og dermed fikk Carlsen en lengre julepause enn forventet foran det kommende VM i hurtig- og lynsjakk.

Også der er nordmannen regjerende mester i begge spilleformer, etter å ha gjort rent bord i Moskva for to år siden. Carlsen står med tre strake VM-seirer i lynsjakk, mens han tok tilbake tittelen i hurtigsjakk i Russland. Hjemmehåpet Daniil Dubov var da regjerende mester.

Carlsen har i alt vunnet VM i hurtigsjakk tre ganger, mens han har gått til topps i den enda raskere spillformen hele fem ganger. I tillegg har han ytterligere fire medaljer fra disse mesterskapene.

I dagene som venter kan den statistikken bli pyntet ytterligere på.

Kjempefavoritt

Lørdag landet Carlsen i Polen som klar favoritt til å innkassere to nye titler. I Warszawa møter han imidlertid flere formsterke og skarpskodde konkurrenter som Fabiano Caruana, Richard Rapport, Sjakhrijar Mamedjarov og Sergej Karjakin.

På plass er også Alireza Firouzja, 18-åringen mange mener seiler opp som Carlsens arvtaker på sjakktronen. Den norske sjakkstjernen signaliserte nylig at han kan ha spilt sin siste VM-kamp i langsjakk, men antydet samtidig at en duell med Firouzja kan gjøre det mer interessant å forsvare tittelen også i 2023.

Fremadstormende Firouzja tok sølvmedaljen i hurtigsjakk-VM i Moskva for to år siden.

Carlsens VM-motstander fra Dubai tidligere denne måneden, Jan Nepomnjasjtsjij, er også på plass i Warszawa. Det er derimot ikke de kinesiske sjakkspillerne, som er forhindret av koronarestriksjoner i hjemlandet.

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) skriver lørdag kveld at Carlsen starter hurtigsjakk-turneringen med hvite brikker. Samtidig opplyses det om at hele kampoppsettet blir offentliggjort først søndag.

Innbringende

Vinneren av de to kommende verdensmesterskapene kan se fram til en solid julebonus. Både i hurtig- og lynsjakk utløser førsteplassen en utbetaling på 60.000 amerikanske dollar, tilsvarende rundt 530.000 norske kroner.

Turneringen i Polen innledes med tre dager hurtigsjakk, før fokuset rettes mot lynsjakk de to neste. Det skal spilles 13 runder med hurtig- og 21 runder med lynsjakk.

Mesterskapet skulle i utgangspunktet vært spilt i Kasakhstan, men arrangørene der måtte si fra seg ansvaret som følge av koronasituasjonen. Warszawa steppet så inn på kort varsel.

Verdensmesterskapet i hurtig- og lynsjakk arrangeres årlig.