IHF bekrefter nye smittetilfeller ved ankomst til VM-landet

Kristian Bjørnsen i aksjon for Norge under VM-kampen mot Frankrike torsdag. Nå sås det tvil om mesterskapet kan fortsette etter nye smittetilfeller i tre av deltakernasjonene. Foto IHF / NTB Les mer Lukk

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) meldte torsdag kveld at tre lag hadde koronasmittede spillere ved ankomst til Egypt. Det er et nytt slag for VM.

I en uttalelse på sitt nettsted meldte IHF at fire Kapp Verde-spillere, to Slovenia-spillere og en Brasil-spiller testet positivt ved ankomst til Egypt. Dette er bekreftede smittetilfeller.

Ole Erevik, som er håndballekspert for TV3, sier til TV 2 at han mener at VM-sluttspillet må stoppes etter de nye smittetilfellene.

– Jeg tror denne rapporten er dødsstøtet. Jeg kan ikke se noen annen utvei enn at folk må få lov til å pakke kofferten og reise hjem så raskt som mulig. Hvis det er enda flere smittede i dag, hvor mange er det i morgen og de neste ukene, spør han retorisk overfor kanalen.

Ut over de smittede spillerne melder IHF om en smittet medierepresentant fra Portugal.

Både Kapp Verde og Brasil skal teste hele laget fredag.

Testregime

IHF opplyser at alle involverte i mesterskapet skal testes ved ankomst, først med antistoffprøve og så med PCR-prøve som for spillere og støtteapparat skal gjentas etter hver kamp. IHF-representanter og medierepresentanter skal testes en gang hvert tredje døgn.

Alle som har testet positivt ved ankomst er isolert. IHF opplyser at bortsett fra de bekreftede smittetilfellene har alle PCR-prøver så langt vært negative.

Flere kastet ut

Det internasjonale håndballforbundet skriver at det fortløpende jobber med å forbedre planene for å sørge for trygge omgivelser for alle involverte, og at personer som ikke overholder smittevernreglene vil bli ekskludert fra VM øyeblikkelig. De første eksklusjoner på det grunnlag ble gjort torsdag.

IHF kommenterte også medieoppslagene om at det ikke var fritt for tilskuere på Egypts åpningskamp onsdag. Det oppgis at de som ble observert på tribunen for det meste var akkrediterte personer, men IHF har bedt organisasjonskomiteen om å skjerpe inn at bare TV- og medierepresentanter i "boblen" får oppholde seg på publikumsområdene.