Russisk knockout i Tour de Ski, Klæbo gir opp sammenlagtseier

Johannes Høsflot Klæbo klarte ikke å forsvare ledertrøya på tirsdagens etappe i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Sergej Ustjugov var utilnærmelig på tirsdagens etappe i Tour de Ski. Han førte an i en russisk trippelseier og overtok ledertrøya fra Johannes Høsflot Klæbo.

– Kampen om sammenlagtseieren er over, det er ikke mer å si om det. Jeg har ikke noe svar på hva som er galt, men dette var for dårlig, sa Klæbo til NRK etter å ha gått inn til 17.-plass og tapt godt over et minutt til Ustjugov.

Ustjugov leder nå sammenlagt 27 sekunder foran Alexander Bolsjunov og 37 foran Klæbo, mens Hans Christer Holund med 5.-plass tirsdag gikk seg opp til fjerdeplass sammenlagt. Han var eneste nordmann med grunn til å smile.

Russerne knuste konkurrentene på mennenes 15 kilometer fri teknikk i Toblach og besatte de tre første plassene, mens det ble en tung norsk dag. Noen av løperne uttrykte frykt for sykdomsutbrudd på hotellet. Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er isolert med mageonde.

Les også: Klæbo knuste konkurrentene på sprinten i Tour de Ski

Det ble også snakket om at skiene kan ha bidratt til den norske nedturen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det var et eller annet som ikke stemte. Løypa passer meg bra, men det var fryktelig tungt. Det er lenge siden jeg har gått en så dårlig 15 kilometer, sa Simen Hegstad Krüger til NRK etter sin 22.-plass.

Han avviste at han var hemmet av sykdom.

Ustjugov gikk fortest helt fra start, sikret seg en klar ledelse og bare økte den inn mot mål. Han startet dagen på 5.-plass 34 sekunder bak Klæbo, men går først ut på onsdagens jaktstart.

Russisk dominans

Alexander Bolsjunov, som var nærmest Klæbo i sammendraget etter de to første etappene, holdt på sin 23-årsdag lenge brukbart følge med Ustjugov, men han var slått med 29,0 sekunder i mål og endte på 3.-plass.

Mellom de to kom Ivan Jakimusjkin, som med tidlig startnummer gikk forrykende fort. Han endte 22,6 sekunder bak vinneren.

Klæbo var på 3.-plass ved passering 5 kilometer, seks sekunder bak Ustjugov, og så ut til å være på vei til å gjøre et knallsterkt distanserenn, men han fikk det tungt på den neste sløyfen og raste nedover på lista. Allerede da var det klart at den gule ledertrøya ville ryke.

Klæbo var nede på 15.-plass og 40,1 sekund bak Ustjugov etter 10 kilometer og slet seg inn til 17.-plass i mål, slått med 1.11,4 minutt.

Invitert på vodka-besøk

Bolsjunov var ikke sen å be da han ble spurt om han hadde noen russiske råd til hvordan Klæbo skulle komme seg ovenpå igjen.

– Han kan komme til vårt hotell på middag klokka 19. Da skal han få smake bursdagskake og min fars hjemmelagede vodka, smilte en opplagt Bolsjunov.

Verken Bolsjunov eller Ustjugov tror noe særlig på at Klæbo har gitt opp kampen om sammenlagtseieren.

– Jeg ville ikke ha gitt opp. Det skjer aldri. Det er fire etapper igjen, sa Bolsjunov.

Sergej Ustjugov mener at Klæbo kjørte en bløff.

– Hvis han ikke skal dra hjem, så er dette bare snakk. Han gir naturligvis ikke opp med fire etapper igjen. Han forsøker å skyve presset over på andre. Johannes er en svært sterk utøver, og sist år viste han hvorfor han vant hele Tour de Ski. I år er også formatet endret litt, og det er ikke godt å si hvordan det blir opp den siste bakken. Vi er ikke engang halvveis, sa Ustjugov.

Holund og Røthe i topp ti

Holund ble beste nordmann på 5.-plass. Han endte 34,6 sekund bak Ustjugov. Han var fem sekunder bak svenske Calle Halfvarsson i kampen om å være beste ikke-russer.

Sjur Røthe ble nummer åtte. Klæbo var tredje beste nordmann på distansen. Simen Hegstad Krüger skuffet stort og ble nummer 22, mens Jan Thomas Jenssen endte på 25.-plass, Pål Golberg på 26.-plass, Martin Løwstrøm Nyenget på 28.-plass.

Didrik Tønseth var helt ute av det og endte på 70.-plass. Han starter neppe onsdag. Erik Valnes brøt tidlig på tirsdagens etappe.