Norge klar for etterlengtet Algarve Cup-finale

Norges fotballkvinner skal for første gang på 15 år spille finale i Algarve Cup. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix Les mer Lukk

Norges kvinnelandslag i fotball spiller onsdag finale i Algarve Cup for første gang siden 2004. Med seier over Polen blir en 21 år lang titteltørke brutt.

Finaleplassen var i boks etter at Sveits snudde 0-1 til 3-1 over vertsnasjon Portugal. I forrige uke vant Norge først 2-1 over Danmark, mens Kina ble slått 3-1.

Med seks poeng og 5-2 i målscore hadde Martin Sjögrens lag gode kort på hånden før mandagens kamper, der Norge ikke var i aksjon. Mye måtte gå galt om finalebilletten skulle ryke.

Norges finalemotstander ble klar etter at Polen slo regjerende europamester Nederland 1-0. Med seieren tok østeuropeerne seg opp i seks poeng og 4-0 i målscore. Nederlenderne fikk en spiller utvist i det 39. minutt, og kort tid etter scoret Agnieszka Winczo vinnermålet.

I undertall klarte ikke Nederland å slå tilbake. Dermed endte de sist i gruppe B med 0 poeng. Det var de to beste gruppevinnerne som gikk til finalen.

Algarve Cup ble startet i 1994. Norge vant fire av de fem første utgavene, men forrige turneringsseier kom så langt tilbake som i 1998. Fram til 2004 hadde det norske kvinnelandslaget vært i sju av elleve finaler, men siden har det ikke vært norsk finaledeltakelse. I år ble det endelig gjort slutt på ventetiden.

USA har vunnet turneringen i Portugal flest ganger med sine ti triumfer.