Ingen norske i nærheten da råsterke Niskanen tok femmilsgullet

Finske Ivo Niskanen tok gullet på 50-kilometeren i OL lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Finske Iivo Niskanen viste fram kjempekreftene da han tok gullet på 50-kilometeren i OL lørdag. Martin Johnsrud Sundby ble beste norske på femteplass.

Finnen slo russiske Aleksandr Bolsjunov i avslutningen og tok Finlands første gullmedalje i Pyeongchang-lekene. Seiersmarginen til Bolsjunov ble 18,7 sekunder.

Alexej Poltoranin så lenge ut til å knipe bronsemedaljen, men stivnet fullstendig like før mål. Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Alex Harvey og Andrej Larkov kjørte inn kasakhstaneren, men i avslutningen var Larkov sterkest opp den siste bakken.

OAR-løperen sikret bronsemedaljen, mens Sundby måtte ta til takke med femteplass bak Harvey.

Hans Christer Holund ble nummer seks.

– Et fantastisk løp

– Vi var dessverre ikke gode nok i dag. De to første (Niskanen og Bolsjunov) gjorde et superløp og hadde mer krefter. Det fikk vi svi for, sa landslagstrener Tor Arne Hetland til Eurosport etter løpet og hyllet den finske gullvinneren etter duellen mot Bolsjunov.

– Han gikk et fantastisk løp og tok kommandoen. De fikk to minutters ledelse, og da kunne de gjøre opp om seieren seg imellom. Det var rått å se på Niskanen og Bolsjunov i dag.

Niskanen og Poltoranin i tet

Martin Johnsrud Sundby

Niskanen og Poltoranin rev seg forholdsvis tidlig løs fra feltet. Niskanen distanserte imidlertid 30-åringen før tre mil var passert og gikk lenge alene i tet.

Russiske Aleksandr Bolsjunov tok opp jakten på Niskanen, og utøveren fra OAR kom opp i ryggen på finnen etter å ha passert Poltoranin.

De to gikk sammen mot mål de siste milene, men Bolsjunov fikk en luke da Niskanen valgte å bytte ski etter rundt 41 kilometer. Niskanen kom seg imidlertid opp i ryggen igjen, og med rundt en kilometer igjen satte han inn nådestøtet og fikk en stor nok luke til å sikre gullet på 50-kilometeren foran Bolsjunov.

Ingen av de norske utøverne hadde sjanse til å følge tempoet da Niskanen, Poltoranin og Bolsjunov giret om tidlig i løpet.

Kvartett

Pyeongchang, Sør-Korea 20180224. Martin Johnsrud Sundby inn til en 5. plass på 50 km klassisk i Alpensia Cross-Country Skiing Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Til slutt utkrystalliserte det seg en kvartett bak medaljeplassene bestående av Holund, Sundby, Harvey og Larkov. De var i underkant av 20 sekunder bak Niskanen etter halvgått løp, men avstanden økte for hver kilometer som ble gått.

De var lenge i overkant av minuttet bak Poltoranin, men mannen fra Kasakhstan fikk det mot slutten, og kvartetten feide forbi på de siste kilometerne.

I avslutningen giret Larkov om, og verken Holund, Sundby eller Harvey maktet å følge. OAR-utøveren spurtet inn til bronsemedaljen. Han var over to og et halvt minutt bak vinneren.