Cologna vant OL-generalprøven, Sundby nummer tre

Martin Johnsrud Sundby var på seierspallen på 15-kilometeren i Seefeld søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Dario Cologna rykket i den siste bakken og vant det siste verdenscuprennet i langrenn før OL. Martin Johnsrud Sundby endte på tredjeplass.

Sundby var fornøyd med å få en tøff gjennomkjøring to uker før OL starter.

– Jeg hadde som mål å få en hakket dårligere generalprøve enn for VM forrige sesong. Det klarte jeg. Det var en blytung dag, sa Sundby til NRK.

– Foran VM i fjor vant jeg med 40 sekunder, og da klarte jeg ikke ta steget opp øverst på pallen i VM. Sånn beina mine kjentes i dag, tror jeg at jeg skal ha en bra sjanse til å være med i spurten i Sør-Korea, tilføyde han.

OL-håpet hevdet videre at han er "optimalt rustet" til vinterlekene.

Stort felt

Cologna la inn et voldsomt rykk i den siste bakken før innkjøringen på neste års VM-arena og hadde god kontroll på konkurrentene på oppløpet. Canadiske Alex Harvey fulgte nærmest.

Det ble som ventet et stort felt som gikk samlet gjennom store deler av den 15 kilometer lange fellesstarten i Seefeld. Fristilsløypene i neste års VM-anlegg er lette og gjorde det vrient å riste av seg konkurrentene.

Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger gjorde begge flere forsøk på å sette høy fart underveis i håp om å få luke, men måtte innse at forsøkene var nytteløse.

I den siste bakken klarte imidlertid Cologna det nordmennene ikke klarte. Det gir sveitseren selvtillit foran de kommende vinterlekene i Pyeongchang.

Tønseth viste form

Didrik Tønseth hang godt med mot slutten og tok en meget sterk fjerdeplass. Dermed dokumenterte også trønderen form noen uker før sesongens store høydepunkt.

– Det ble et bra løp for min del. Det var beintøft opp siste bakken, og der var Cologna helt overlegen. Jeg skulle gjerne vært på pallen, men dette var bra til meg å være i skøyting, oppsummerte Tønseth overfor NRK.

Han var imponert over Cologna.

– Vi vet at han har det rykket. Når han er i form, er det dødelig, sa Tønseth.

Krüger ble til slutt som nummer seks, mens Holund krysset målstreken som nummer 15. Sindre Bjørnestad Skar og Eirik Sverdrup Augdal ble nummer 17 og 20. Sistnevnte tok karrierens første verdenscuppoeng.

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, som henholdsvis vant og ble nummer seks i lørdagens fristilssprint i Seefeld, valgte å stå over søndagens renn.