Johannes Thingnes Bø sikret en knusende seier

Johannes Thingnes Bø gikk inn til en suveren seier under verdenscupåpningen i svenske Östersund torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixx Les mer Lukk

Johannes Thingnes Bø skjøt feilfritt på 20-kilometeren i Östersund torsdag og slo knockout på konkurrentene. Skiskytteren gikk inn til en klar verdenscupseier.

– Et tilnærmet perfekt løp. Det kjentes ikke så bra ut i løypa, for føret var treigt og tung i dag. Derfor måtte jeg gå smart. Skytingen var viktig. Det var kjempedeilig å prikke ned alle blinkene på siste skyting. Nå skal jeg nyte seieren i dag, men så gjelder det å restituere godt før helgens konkurranser, sa Johannes Thingnes Bø til NRK.

Det var hans 14. individuelle seier i verdenscupen.

– Johannes har utviklet seg til å bli en fantastisk skiskytter, også på normaldistanse, konkluderte Halvard Hanevold i NRKs kommentatorboks.

Thingnes Bø åpnet friskt i sporet på torsdagens 20 kilometer, og han slo til med fullt hus på første skyting. Det norske OL-håpet vekslet ti sekunder foran den franske rivalen Martin Fourcade.

Fourcade ble tredjemann til slutt, mens landsmannen Quentin Fillon Maillet (skjøt feilfritt) snek seg foran og ble toer. Sistnevnte var 2.01,0 bak vinnertiden.

Formidabel

24-åringen lot seg ikke affisere av at også franskmannen skjøt feilfritt underveis. På siste skyting sviktet Fourcade med to bom og pådro seg dyrebare tilleggsminutter, mens Bø fylte. Johannes Thingnes Bø var hele 2.14,3 foran Fourcade i mål.

Hastigheten i både sporet og på standplass var formidabel fra lillebror Bøs side. Fire fulle hus sørget for at han ikke levnet konkurrentene noen mulighet til å passere ham.

Emil Hegle Svendsen åpnet også friskt i sporet. Trønderen fylte på første og andre liggende, men pådro seg en bom på hver av de stående skytingene. 32-åringen klarte dermed ikke å hevde seg helt i tetsjiktet, men ble likevel nest beste nordmann. I mål var han to minutter og 43 sekunder bak lillebror Bø. Det holdt til en 11.-plass.

Tempotrøbbel

Ole Einar Bjørndalen skjøt én bom totalt, men slet litt med tempoet i sporet. Veteranen fra Simostranda var i mål på 18.-plass, 3.43,7 bak vinneren. Han ble blant annet slått av Lars Helge Birkeland (14.-plass, to bom). Birkeland var nesten halvminuttet foran Bjørndalen.

– Det går litt for sakte med Ole. Her er det en jobb å gjøre, konkluderte Hanevold om sin gamle lagkamerat.

Tarjei Bø (20.-plass) åpnet med fullt hus, men endte til slutt med tre bom totalt. Det samme gjorde Henrik L'Abée-Lund (22.-plass). Dermed klarte de ikke å kjempe om en topplassering.

Lørdag skal herrene ut i sprint i Östersund.