Johaug kjemper sitt livs kamp

Your browser doesn't support HTML5 video.

Viktige hendelser fra Johaug-saken
Therese Johaugs omdømme står på spill når høringen i langrennsstjernens dopingsak starter i dag.

De muntlige forhandlingene i Norges Idrettsforbunds domsutvalg vil utspille seg etter prinsippene til en vanlig rettssak. Motparten Antidoping Norge har lagt ned påstand om å utestenge Johaug i 14 måneder for den positive dopingprøven hun avla i fjor høst.

Høringen strekker seg over to dager. Johaug møter selv opp i forhandlingslokalet på Ullevaal stadion sammen med sin advokat Christian B. Hjort og advokatfullmektig Mikkel Toft Gimse.

Advokat Niels R. Kiær skal føre saken for Stiftelsen Antidoping Norge.

Ivar Sølberg er domsutvalgets leder. Han skal avgjøre saken sammen med Marit Forsnes og Thomas Laurendz Bornø. Alle tre er jurister med ulik bakgrunn fra idretten.

Johaug gir sin forklaring i dag mellom klokken 13 og 14.30.

- Hun gruer seg selvfølgelig, men er samtidig glad for å komme i gang og forhåpentlig bli ferdig med saken, sa Hjort til NTB mandag.

Les også: Kampklar Johaug gruer seg

OL kan ryke ved anke

Dersom utfallet av høringen blir en dom som er strengere enn det Johaug kan godta, har hun mulighet til å anke. Det er ikke uten risiko.

– Dersom påtalenemndas anførsel om 14 måneder blir opprettholdt i domsutvalget, vil Therese være uenig i dommen. Men det vil samtidig være en stor risiko ved å anke den internasjonalt med tanke på å rekke OL, sier tidligere NIF-jurist Morten Justad Johnsen, som nå er tilknyttet Bull & Co advokatfirma, til NRK.

Det verste som kan skje er at ankebehandlingen og ny behandling av saken vil ta så lang tid at Johaug ikke får konkurrert på flere år. Ved en eventuell anke til appellutvalget og idrettens høyeste domstol, CAS (Idrettens voldgiftsrett) risikerer 28-åringen å få en strengere dom. Da kan OL i Pyeongchang i 2018 ryke.

– Hvis det blir for lav straff, taler mye for at det blir en anke. Ut ifra taktiske beregninger burde man (Therese Johaug) kanskje sagt at man er fornøyd med 14 måneder, sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner til NRK.

Les også: Johaug har skjermet seg fullstendig fra sosiale medier

Enorm medieinteresse

Et massivt medieoppbud vil følge nøye med på hva skistjernen fra Dalsbygda har å fortelle. Det er ventet at 30 ulike medier dekker høringen.

– Det mest spennende blir å høre utdypende forklaring rundt hendelsesforløpet. Det foreligger en del spørsmål som det aldri har vært anledning til å få fullstendige refleksjoner rundt fra hovedpersonen selv. Det vil også være interessant å høre henne fortelle om følelsene knyttet til lege Fredrik Bendiksens vurderinger i denne saken, sier VGs sportssjef Øyvind Brenne til NTB.

Avisen satser stort på Johaug-saken. Ifølge Brenne vil VG ha rundt ti medarbeidere på plass på Ullevaal stadion.

Under forhandlingene skal advokatene innledningsvis redegjøre for sin parts oppfatning av sakens fakta og hva de mener domsutvalget må legge til grunn for avgjørelsen. Kiær skal i aksjon først, deretter Hjort.

Videre skal partene avhøre vitner og føre andre bevis som er påberopt. Blant annet møter Johaugs lagvenninne Marit Bjørgen opp for å vitne torsdag. Samme dag skal tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen avgi sin vitneforklaring.

Les også: Bjørgen om å vitne i Johaug-saken: – Det blir spesielt

Bedyrer sin uskyld

Til slutt skal partenes advokater oppsummere saken og argumentere for hvilke regler som kommer til anvendelse, og hvilke konsekvenser partene mener dette bør få for Johaug.

Det er ventet at en dom kommer innen én måned etter at de muntlige forhandlingene er ferdig.

Johaug testet positivt for doping 16. september, men har ikke erkjent å ha gjort noe galt. Bendiksen har derimot tatt på seg all skyld i saken.

Skistjernen ble tatt for det forbudte stoffet clostebol, angivelig etter bruk av kremen Trofodermin. Kremen skal ha blitt brukt for å behandle en solbrent leppe under en treningsleir i Italia.

Embed: Direkterapporterer fra Johaug-saken

Vitneliste og tidsskjema i Johaug-høringen:  

Onsdag:

09.00 – 09.15: Forhandlingene starter

09.15 – 10.15: Innledningsforedrag advokat Niels R. Kiær (Antidoping Norge)

10.15 – 10.45: Supplerende redegjørelse Birgit Haukland (ADN)

10.45 – 11.00: Pause

11.00 – 12.15: Innledningsforedrag Johaug-advokat Christian Hjort

12.15 – 13.00: Lunsj

13.00 – 14.30: Partsforklaring Therese Johaug

14.30 – 14.45: Pause

14.45 – 15.15: Vitneforklaring Yvette Dehnes (laboratorium for dopinganalyse på Aker sykehus)

15.15 – 16.00: Vitneforklaring Jo Klaveness (professor i farmasi)

Torsdag:

09.00 – 10.15: Vitneforklaring Fredrik Bendiksen (tidligere landslagslege)

10.15 – 10.45: Vitneforklaring Marit Bjørgen

10.45 – 11.00: Pause

11.00 – 11.30: Eventuell ytterligere dokumentasjon

11.30 – 12.15: Prosedyre advokat Kiær

12:15 – 13.00: Lunsj

13.00 – 13.45: Advokat Kiær fortsetter

13.45 – 14.45: Prosedyre advokat Hjort

14.45 – 15.00: Pause

15.00 – 15.30: Advokat Hjort fortsetter

15.30 – 16.00: Replikk/duplikk.

Kilde: TV 2 og VG.