Karjakin: – Gratulerer, Magnus!

Your browser doesn't support HTML5 video.

Carlsen takket faren under medaljesermonien
Sergej Karjakin tok VM-tapet med fatning. Russeren erkjente at Magnus Carlsen taklet overgangen til hurtigsjakk klart best.

Da alt skulle avgjøres i onsdagens omspill, var ikke Karjakin i toppform. Han slet tungt i tre av fire hurtigsjakkpartier og tapte til slutt 1-3 på det som var Carlsens 26-årsdag.

– Gratulerer med dagen, Magnus. Dette har vært en veldig vanskelig kamp. Jeg hadde opp- og nedturer underveis og gjorde en del feil, men jeg klarte å holde kampen til 6-6. Jeg var ikke klar for omspillet og slet med overgangen til hurtigsjakk etter tolv partier med klassisk sjakk, sa Karjakin under pressekonferansen.

– Jeg var dårlig i tre av fire partier, og Magnus var flink til å utnytte feilene mine. Jeg gjorde mitt beste, men det holdt ikke helt inn, la han til.

Karjakin kunne blitt den 17. sjakkverdensmester i rekken, men i stedet tok Carlsen sin tredje strake VM-tittel.

I forrige uke var russeren i føringen med tre partier igjen. Han var nær å ta en to poengs ledelse etter det niende partiet, men der berget Carlsen til slutt en viktig remis. Nordmannen utlignet VM-kampen i det tiende partiet.

Karjakin er kjent for sterke åpningsspill, men under VM ble han ofte overrumplet av Carlsen.

– Jeg brukte mye tid på forberedelser, men Magnus hadde flere ulike åpninger. Noen ganger glemte jeg også det jeg skulle huske. Det er ingen unnskyldning, men det var så mye å forberede at jeg ikke klarte å huske alt. I hurtigsjakk hadde det kanskje vært bedre å ha hatt et friskt hode enn å pugge så mye, forklarte den russiske 26-åringen.