Blodig Lundanes knallet til med VM-gull

Olav Lundanes med gullmedaljen etter målgången i langdistanse under Orienterings VM i Strömstad, Sverige. Foto: Adam Ihse (TT / NTB scanpix) Les mer Lukk

Olav Lundanes (28) løp inn til karrierens fjerde VM-gull i orientering da han vant langdistansen i Strömstad-Tanum torsdag.

Lundanes var i en egen divisjon i de svenske skogene og noterte tiden 1.33,27.

En strålende avslutning av franske Thierry Gueorgiou sørget for at han tok sølvet med 1.46 minutter opp til Lundanes.

Lundanes var både sliten og glad etter kraftanstrengelsen.

– Dette kjennes veldig godt. I de to siste årene har jeg ikke vært i nærheten av Thierry, og derfor kjennes dette ut som en fin revansje. Det var fantastisk å lykkes etter at jeg har jobbet mot dette løpet i fire år. Det har vært mye motgang på veien, men på de siste to månedene er det gått bra. Det var deilig å få revansje etter at jeg rotet vekk gullet på tirsdag, sa Lundanes.

God

Sunnmøringen fra Ålesund hadde opparbeidet seg et forsprang på 45 sekunder til Gueorgiou allerede på den første TV-posten etter 4,5 kilometer.

Lundanes holdt ledelsen gjennom hele løpet og var aldri truet. Sveitseren Daniel Hubmann var på sølvplass gjennom det meste av løpet, men heller ikke han var like skarp som Gueorgiou på tampen og måtte nøye seg med bronsen 2.05 minutter bak den suverene norske vinneren.

– Det var et veldig bra løp og enda tøffere enn jeg hadde trodd. Jeg løp i et jevnt bra tempo som passet meg bra, sa Lundanes som kom i mål blodig i hodet.

– Jeg stanget opp i en steinskrent underveis.

Merittert

Lundanes tok sølv på mellomdistansen tidligere i mesterskapet. Også da lå han an til gull før han gjorde en liten feil mot slutten.

28-åringen tok sitt første VM-gull nettopp på langdistansen under VM i Trondheim for seks år siden. Han gjentok bedriften med gull i Lausanne to år senere. I 2014 tok han også gull. Da gikk mesterskapet i Asiago i Italia og distansen var mellomdistanse.

Det er ikke lett for ham å rangere gullene opp mot hverandre.

– Det er selvfølgelig vanskelig å vurdere, men jeg tror løpet i Sveits (gull i 2012) var hakket bedre. Men dette var også veldig bra, sa Lundanes.

Lundanes har totalt fire sølv og tre bronse i VM-sammenheng.

Carl Godager Kaas og Magne Dæhli ble nummer fem og seks. Kaas var 5.52 minutter bak Lundanes. Dæhli hadde 6.06 minutter opp.

– Det var stabilt. Jeg er fornøyd med løpet, selv om det ble tungt mot slutten, sa Kaas.

– Det er et eller annet med kroppen i dag. Jeg vet ikke hva, og det er litt for tidlig å si om jeg brygger på noe, sa en skuffet Dæhli. (©NTB)