Sterk reaksjon på tilbud om bruk av astmamedisin

Antidoping Norge reagerer på TV 2s opplysninger om tilbud av astmamedisin til friske langrennsløpere. Illustrasjonsfoto. Les mer Lukk

Antidoping Norge reagerer sterkt på TV 2s opplysninger om at friske, norske langrennsløpere er blitt tilbudt astmamedisin.

– For oss er dette helt ny informasjon, og vi reagerer sterkt på de opplysninger som har fremkommet i mediene, sier Per Wiik Johansen, farmakolog og medisinsk sjef i Antidoping Norge.

ADN sendte torsdag formiddag ut en pressemelding hvor det kommer fram at de ble negativt overrasket over opplysningene som fremkom på TV 2.

Les også: TV 2: Friske utøvere ble tilbudt astmamedisin

Uenige om møte

Antidoping Norge er heller ikke enig i sportssjef Vidar Løfshus' SMS til Dagbladet, hvor det sto «For øvrig hadde jeg sammen med mine leger denne uken en gjennomgang med medisinsk komité i Antidoping Norge på våre rutiner for behandling av luftveier. Det ble godt mottatt.»

– Vi hadde et godt og positivt møte, men dette er en framstilling som vi ikke kjenner igjen. I møtet var medisinering av friske utøvere ikke nevnt, sier Wiik Johansen.

– Jeg må nesten prate med Antidoping Norge før jeg kommenterer dette, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.

– Jeg kan ikke referere til det møtet. Vi behandler luftveiene til utøvere som trenger det. Det er kommentaren jeg har, fortsetter Løfshus.

Les også: Johnsrud Sundby om anke: – Forsvinnende liten mulighet

– Skyldes uvitenhet

Landslagssjefen sier det er umulig å diskutere en slik idrettsmedisinsk sak i mediene.

– Dette er en idrettsmedisinsk sak som ikke går an å diskutere i tabloide medier. Det er for komplekst. Vi må behandle utøvere som trenger det, mener Løfshus.

– Saltvannsoppløsning og forstøver er ikke noe enestående i langrenn. Det forekommer i både norsk og internasjonal idrett. Saltvannsoppløsning kan sammenlignes med øyedråper. I den grad TV 2 har kilder på utøvere som synes dette var rart, skyldes det uvitenhet, hevder Løfshus.

Dopingjeger og lege i FIS, Inggard Lereim omtaler det hele som «meget uheldig».

– Jeg kan ikke tenke meg at det skal være nødvendig å behandle friske mennesker med astmamedisin. Dette er helt ukjent i FIS. Og hvis dette er riktig, vil jeg be om at medisinsk avdeling i FIS går på Norge for å få utredning om dette, sier Inggard Lereim til VG.