Cruyff død etter kamp mot kreft

Your browser doesn't support HTML5 video.

Johan Cruyff er død, 68 år gammel
Den tidligere Barcelona-spilleren Johan Cruyff døde torsdag i Barcelona, 68 år gammel. Nederlenderen fikk diagnosen lungekreft i 2015.

Det kommer fram i en melding på Cruyffs nettside.

– 24. mars 2016 sovnet Johan Cruyff fredfullt inn i Barcelona, omringet av familien etter en hard kamp mot kreften.

Fotballegenden var en viktig del av Nederland-laget på 1970-tallet. Blant annet var han i fotball-VM i 1974 med på å ta laget til finale.

Han startet fotballkarrieren i Ajax i 1964, før han gikk over til spansk fotball og Barcelona i 1973.

Cruyff vant Gullballen tre ganger (i 1971, 1973 og 1974), og i løpet av tiden i Ajax tok han klubben til tre strake europacuptrofeer mellom 1971 og 1973.

Stor stjerne

Han la opp som aktiv i 1984, og året etter tok han over treneransvaret for Ajax. Deretter gikk turen igjen tilbake til Barcelona, en klubb han trente fra 1988 til 1996.

– Han er den desidert største stjernen i Nederland gjennom tidene, og jeg har han på andreplass etter Diego Maradona på min egen liste over de beste spillerne gjennom tidene, sier tidligere landslagskaptein og PSV-spiller Hallvar Thoresen til VG.

– Både som spiller og trener har han vært ekstremt viktig for utviklingen av fotballen. Måten Nederland, Ajax og Barcelona spiller fotball på er mye på grunn av Cruyff. Han var hele veien en trendsetter, og selv om det er moderniserte versjoner vi ser nå er det mye Cruyff sitt verk, fortsetter Thoresen til avisen.

Optimist

I oktober 2015 ble det kjent at Cruyff hadde utviklet lungekreft etter mange år som ivrig røyker. Måneden etter snakket den tidligere stjernespilleren om kampen mot sykdommen.

– For meg er det en kamp, og det er en kamp jeg er overbevist om at jeg vinner.