Magnus Carlsen vil dele sin sjakkglede med folket

Your browser doesn't support HTML5 video.

Magnus Carlsen møter pressen
Magnus Carlsen blir programleder under kvalifiseringen til Norway Chess. 24-åringen håper å bringe sin sjakkinteresse hjem til nordmenn.

I midten av mai spilles det en kvalifiseringsturnering, EnterCard Chess Qualifier, til den prestisjefulle Norway Chess-turneringen i Stavanger i juni. Under kvalifiseringen skal verdenseneren være programleder og kommentator i TV 2s sendinger. Aldri før har en verdensmester kommentert sjakk.

– Jeg tror det blir gøy. Jeg er jo sjakkfan i tillegg til å være spiller. Jeg liker å snakke om sjakk og håper å kunne få dele min sjakkglede med folket, sier Carlsen til NTB.

Skriftebod

En nyvinning i turneringen er en såkalt skriftebod. Her kan deltakerne skrive ned sine tanker underveis i hvert enkelt parti. Det er noe selv Carlsen kunne tenke seg å prøve ut.

– Jeg synes det er litt morsomt, litt interessant at de som spiller kan snakke litt om sine tanker rundt partiet. Det er ikke utenkelig at det kan hjelpe dem å få satt ord på det de tenker under partiene, sier Carlsen.

I EnterCard skal gode venner av sjakkmesteren delta, blant andre Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer.

– Jeg må advare spillerne om at ingen kan føle seg trygge med meg i kommentatorboksen, sa Carlsen på en fellesseanse.

Del av forberedelsene

Kommentatorjobben blir en del av hans forberedelser til Norway Chess, som har fått med seg sterke utøvere i startfeltet dette året. Turneringen blir en del av «2015 Chess Tour», der en sammenlagtvinner blir kåret først etter fire turneringer.

– En del av forberedelsene blir å kommentere kvalifiseringen, og så rett før blir det en treningsleir, sier Carlsen

Hele åtte av ti deltakere i Stavanger-arrangementet er rangert blant verdens ti høyeste rangerte sjakkspillere, og henger derfor høyt for 24-åringen. Nordmannen er i god form, og kommer rett fra en glimrende seier i Vugar Gashimovs minneturneringen. Den prestasjonen var sjakkesset selv veldig fornøyd med.

– Jeg pleier vanligvis å være veldig selvkritisk etterpå, men denne gangen er jeg fornøyd. Jeg spilte veldig solid gjennom hele turneringen, sier Carlsen.