Følelsesladd Hushovd-farvel

Hushovd er tidenes mestvinnende norske syklist. En strålende karriere fikk ikke noen stor avslutning, verken lørdag eller de to-tre siste årene. Arkivfoto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Thor Hushovd (36) takket av i en blanding av champagne, svette og tårer. Lørdag rullet han ut av sykkeltoppen med en beskjeden plassering i Belgia.

GP Impanis-Van Petegem ble hans farvel. Der vant lagkameraten i BMC, Greg Van Avermaet.

Hushovd er tidenes mestvinnende norske syklist. En strålende karriere fikk ikke noen stor avslutning, verken lørdag eller de to-tre siste årene.

– Det er spesielt å oppleve dette for siste gang, sier han til VG.

Hushovd har vært plaget av sykdom og bare i glimt vist seg fra sin beste side de siste sesongene.

Han ble verdensmester på landevei i 2010, men hans store Tour de France-suksesser var med på å tenne sykkelinteressen for fullt i Norge. Hushovd vant hele ti TdF-etapper og tok poengtrøya ved to anledninger (2005 og 2009).

Fest

Allerede før start lørdag ble han gjort stas på av arrangør og konkurrenter med kake, tale og alkoholfri champagne i drikkeflasken.

Etter målgang var det planlagt markering på flere måter: I et VIP-telt rullet bilder fra gamle Hushovd-triumfer. Programmet utover kvelden var tettpakket, og med seg hadde sykkelrytteren kona Susanne og barna Isabel og Niklas.

Topp

Hushovd vant også etapper i Vuelta a España (tre) og Giro d'Italia (en) i en proffkarriere som startet i 1998.

– Dette er en spesiell dag, sier Atle Kvålsvoll til NTB.

Han har vært Hushovds personlige trener i mange år. Han fulgte lørdagens ritt og avskjedsdagen sammen med syklisten og familien hans.

Hushovd var gjennom mange ritt i ufyselig vær i Belgia i sin karriere. Lørdag skinte solen og bidro til 25 varmegrader på hans aller siste etappe.