Van Gaal: – Europa første skritt på veien

Manchester United-manager Louis van Gaal vet godt at han har en stor jobb foran seg. Han vil løfte storklubben steg for steg mot gamle høyder. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Louis van Gaal erkjenner at han først må skaffe Manchester United mesterligafotball før klubben kan tenke på å vinne store trofeer igjen.

Nederlenderen står overfor en omfattende oppgave med å gjenreise United til gamle høyder. I sommer tok han over et lag som bare ble nummer sju i Premier League forrige sesong. Van Gaal har selv opplevd å få en trå start på Old Trafford.

Ett poeng etter to seriekamper er fasiten. I midtuken styrtet rødtrøyene ut av ligacupen med et stygt 0-4-tap for lille Milton Keynes Dons fra nivå tre. Van Gaal står fast ved at filosofien hans på sikt vil lønne seg for United.

– Denne prosessen trenger tid. Vi bygger et nytt lag, som jeg håper vi vil lykkes med. Jeg håper vi ender i topp fire denne sesongen, for mesterligaen passer en klubb som Manchester United. Når vi har klart det, er kanskje neste steg å bli seriemester. Deretter er målet å vinne mesterligaen.

– Men dette tar tid. Flere klubber har i mange år kjempet om å vinne disse titlene uten å lykkes, sier van Gaal.

Vonde minner

United jakter lørdag sin første seier for sesongen i bortemøtet med nyopprykkede Burnley. Storklubben har ikke gode minner fra forrige gang den gjestet Turf Moor. I 2009 tapte de «røde djevlene» 0-1 der tidlig i sesongen. United har ikke råd til en reprise lørdag.

Van Gaal sliter ikke bare med å få systemet sitt til å fungere i United. Han må også tåle en lang skadeliste. Hele ti spillere er satt på sidelinjen før lørdagens viktige Premier League-oppgjør.

Manageren venter fortsatt utålmodig på å få sommerkjøpet Marcos Rojo spilleklar. Den argentinske forsvarsspilleren har ennå ikke fått arbeidstillatelse i England.

Hektisk

United går mot en hektisk innspurt på overgangsmarkedet. Selv om klubben allerede har brukt godt over 1,3 milliarder kroner i sommer, er det ventet at den forsterker seg ytterligere med et par spillere til før overgangsvinduet stenger sent mandag kveld.

Flere spillere er også på vei bort fra Old Trafford. Både Danny Welbeck og Tom Cleverley skal være blant dem som trolig forsvinner.

– Vi har gjort framgang i prosessen vår. Jeg sa fra første dag at jeg ville gi alle i stallen en fair sjanse, og det har jeg gjort. Jeg syntes det aldri var en god idé å komme hit som manager og kreve elleve nye spillere. Jeg har gitt alle en sjanse, sier van Gaal.

Med den tidlige exiten i ligacupen og ingen europacupspill har Manchester United kun serien å konsentrere seg om fram til nyttår. Det betyr at klubben bare spiller ti kamper i løpet av de tre neste månedene. (©NTB)