Spania med kniven på strupen

MÅ VINNE: Spanias landslagssjef Vicente del Bosque er rolig som alltid, også før den viktige VM-kampen mot Chile. (Foto: Henry Romero / Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Verdensmester Spania ble nedsablet på spektakulært vis i åpningskampen. Mot Chile onsdag er kun seier godt nok om ikke Brasil-VM skal ende i total fiasko for seiersvante spanjoler.

Vicente del Bosques menn har tidligere vist at de kan reise seg etter tap i den første VM-kampen. For fire år siden røk de overraskende 0-1 for Sveits, men slo umiddelbart tilbake og fløt på en seiersrekke som ga VM-gull.

Men denne gangen er det ikke sikkert at to seirer tar den spanske tittelgrossisten videre fra gruppespillet. Det ydmykende 1-5-tapet mot Nederland ga Spania en negativ målforskjell som kan bli vanskelig å bøte på.

Tittelforsvareren risikerer å ryke ut av VM også med seks poeng på kontoen. Men i første omgang handler alt om å slå et godt Chile på ikoniske Maracanã i Rio de Janeiro onsdag.

Rolig Del Bosque

Midtbanespiller Cesc Fàbregas har beskrevet kampen som «liv eller død», men landslagssjef Del Bosque sier det ikke er nødvendig å få panikk.

– Etter hvert som timene går, blir stemningen i troppen bedre og bedre. Vi må vinne våre to neste kamper. Det blir ikke enkelt, men det er mulig. Vi forbereder oss så godt som mulig, sier Del Bosque.

– Førsteomgangen mot Nederland var bra. Problemet var annenomgangen, men nå er folk mer optimistiske.

Spania-sjefen har antydet at han vil gjøre to eller tre endringer på laget mot Chile. Spesielt førstekeeper Iker Casillas' posisjon er utrygg etter svakt spill i åpningskampen. Han gjorde grove feil ved flere av baklengsmålene.

Mytisk bane

Pedro Rodríguez ser fram til å spille på Maracanã igjen, der han gjerne vil viske ut minnene fra 0-3-tapet for Brasil i fjorårets finale i kontinentcupen.

– Det er en mytisk bane. Enhver spiller vil elske å spille der på grunn av dens historie. Det er en stor bane som kan være en fordel for spillestilen.

– Jeg startet kontinentcupfinalen, men vi klarte ikke å slå Brasil. La oss håpe vi makter å slå Chile på Maracanã.

Chile fikk en pangstart på VM med 3-1-seier over Australia. Søramerikanerne vet at de møter et Spania på revansjtokt.

– Vi vet at de vil komme ut med mye aggresjon, de vil vinne for å unngå å ryke ut. Forhåpentligvis er vi klar for oppgaven, sier Arturo Vidal.

Juventus-stjernen ble kneoperert i mai, men rakk åpningskampen uten å imponere.

Den andre kampen i gruppe B er Australia – Nederland. Med seier er nederlenderne så å si sikret avansement til åttedelsfinalen.

Sannsynlig lagoppstilling:

Spania (4-2-3-1): Iker Casillas – César Azpilicueta, Sergio Ramos, Gerard Piqué, Jordi Alba – Sergio Busquets, Xabi Alonso – Pedro Rodriguez, Xavi Hernández, Andrés Iniesta – Diego Costa.

Chile (4-1-3-2): Claudio Bravo – Mauricio Isla, Gary Medel, Eugenio Mena, Gonzalo Jara – Felipe Gutiérrez – Marcelo Diaz, Jean Beausejour, Jorge Valdivia – Alexis Sánchez, Eduardo Vargas.