Tyskland får refs for gass-subsidiering

Tysklands statsminister Olaf Scholz vil subsidiere gass for egne forbrukere, men ikke for europeiske forbrukere i stort. Det får han krass kritikk for. Les mer Lukk

EU klarer ikke å enes om gasspris. Flere land kjemper for et pristak, men blir motarbeidet av blant annet Tyskland – som heller vil subsidiere egne forbrukere.

Innad i EU rettes det krass kritikk mot den tyske regjeringens planer om å innføre et tak på prisen egne forbrukere må betale for gass, samtidig som Tyskland motsetter seg et pristak på gassen som importeres til EU.

– Tyskland har vist langfingeren til resten av Europa med denne pakken, sier en EU-diplomat til nettstedet Politico.

EU-topper advarer

I en kronikk publisert i flere aviser mandag, advarer EU-kommissærene Thierry Breton og Paolo Gentiloni om at «det kan settes spørsmålstegn ved» Tysklands subsidieplaner, som ligger an til å koste mellom 1.500 og 2.000 milliarder kroner.

– Hvordan skal EU-land som ikke har samme finansielle armslag kunne støtte sine bedrifter og husholdninger?, spør EU-toppene retorisk.

– Det er viktigere enn noen gang å unngå fragmentering i det indre markedet, som vil sette i gang et kappløp for subsidier og trekke i tvil prinsippene om solidaritet og enhet som ligger til grunn for vårt europeiske prosjekt, skriver de i kronikken.

15 land krever pristak

De to kommissærenes øverste sjef, Ursula von der Leyen, har på sin side ikke villet bøye seg for kravet fra 15 medlemsland om å innføre en makspris på naturgass.

Landene fikk ikke gjennomslag for sitt krav da EUs energiministre møttes i Brussel før helgen, men spørsmålet om et pristak er ikke lagt dødt. Det er også tema når EUs finansministre møtes i Luxembourg tirsdag, og på et uformelt EU-toppmøte i Praha fredag.

Dagen før, torsdag, møter statsminister Jonas Gahr Støre sine europeiske kolleger til et eget toppmøte for land i og utenfor EU, også det i Praha. Her står energikrisen sentralt.

Støre har gjentatte ganger advart mot å innføre et pristak på gass. Etter at Russland skrudde igjen gasskranen, har Norge seilt opp som den største gassleverandøren til Europa.

– En misforståelse

Tysklands finansminister Christian Lindner sier tirsdag at kritikken mot den tyske støttepakken beror på en misforståelse.

– Vår støttepakke er ikke uproporsjonal. Den er faktisk proporsjonal hvis du vurderer størrelsen og sårbarheten til den tyske økonomien, sa Lindner til pressen på vei inn til finansministermøtet.

EU-kommissær Gentiloni understreker på sin side at han ikke vil rette pekefingeren mot noen, men ber samtidig om at nasjonale tiltak er «midlertidige og målrettede».

– Hvis vi vil unngå fragmentering og stå opp mot denne krisen, trenger vi mer solidaritet og felles verktøy.