Lokalvalget ga kvinnerekord

Oslos Marianne Borgen (SV) (t.h) fått enda flere kvinnelige ordførerkolleger rundt om i landet etter siste valg. Her er Borgen fotografert sammen med kronprins Haakon og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) i forbindelse med åpningen av en konferanse om miner i Oslo rådhus i november. Les mer Lukk

Aldri før har det vært så mange kvinnelige ordførere i Norge. Det er også kvinnerekord i kommunestyrene, ifølge SSB. 

Andelen kvinnelige ordførere har mer enn fordoblet seg de siste 20 årene, ifølge statistikkbyrået. Nå er 35 prosent av landets ordførere er kvinner.

I kommunestyrene er det nå 40,5 prosent kvinnelige politikere, en fremgang på 1,5 prosentpoeng siden forrige valg.

I 32 kommuner er det attpåtil et flertall av kvinner. Det er også rekordhøy kvinneandel i formannskapene.

Selv om Arbeiderpartiet gikk tilbake i kommunevalget, er det fortsatt dette partiet som har flest representanter og ordførere. Senterpartiet har nest flest ordførere.

Gruppen menn mellom 40 og 70 år er overrepresentert i kommunestyrene sammenlignet med andelen den utgjør i velgermassen. 25 prosent av de stemmeberettigede er menn i denne aldersgruppen, men over 40 prosent av representantene tilhører denne kategorien.

Menn under 40 år som ikke har fullført videregående skole, er underrepresentert. Det er også i denne gruppen at valgdeltakelsen er lavest.

SSBs statistikk viser at andelen representanter med innvandrerbakgrunn er omtrent den samme som etter forrige valg. 3 prosent av kommunestyrerepresentantene er enten innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre.