Hva er det med diktatorer og hester?

Hest er best: Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov, Nord-Koreas diktator Kim Jung-un og Russlands leder Vladimir Putin. Les mer Lukk

Kim Jong-un er sistemann ut i en lang rekke mektige menn til hest. – Mannen på hesten blir et symbolsk utrykk for individuell og personlig makt, sier retorikk-ekspert. 

Bilder av en staselig antrukket Kim Jong-un fra Nord-Koreas høyeste fjell Paektu ble kringkastet i statlige medier onsdag denne uka.

Nord-Koreas eneveldende leder sitter på en hvit hest i et eventyraktig landskap og annonserer at han vil «overvinne» internasjonale sanksjoner. Både hesten og fjellet, som strekker seg 2744 meter over havet, er symboler som knyttes til Kim-familien, som mer eller mindre har styrt landet siden 1949. Kim har selv blitt fotografert på fjellet flere ganger.

Men Kim-ene er langt fra de eneste diktatorene og mer eller mindre eneveldige statslederne som liker seg til hest.

– Djengis Khan-sk

Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov lar seg hyppig avbilde med og på hest. Han eier faktisk ti prosent av alle hester av rasen Akhal-Teke, hevdes det.

Russlands president Vladimir Putin – som riktignok ikke er en diktator – liker seg også på hesteryggen. Muskuløs og i bar overkropp, som på bildet over, som ble tatt i 2009.

– Ja, hva slags assosiasjoner er det vi får når vi ser bildene? Det er noe Djengis Khan-sk over det, noe med Asia og ære, sier Maria Isaksson til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

Italias fascistiske leder Benito Mussolini fotografert til hest i 1937. Egentlig står det en mann og holder hesten, men han er retusjert bort. Les mer Lukk

Isaksson er ekspert på politisk retorikk og førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur på BI.

Hun mener presidenter og diktatorer til hest signaliserer noe veldig basalt, men effektivt.

– Det er helt klart noe veldig heroisk. Det er hesten og jeg. Ubeskyttet. Ikke noen panservogn. Mannen på hesten blir symbolsk utrykk for individuell og personlig makt. Ikke militær makt, sier Isaksson.

Les også: Trumps sønn får mongolsk diplomathest: – Vi kaller den «Seier», sier Trump

– De møter naturkreftene uten skjold

Retorikk-eksperten er opprinnelig fra Finland, også det et land som tradisjonelt har vendt seg mot Østen.

Hun forteller om Finlands president Carl Gustaf Mannerheim, også var kjent for sine hester. I 1906, som ung mann, red han – på etterretningsoppdrag for Russland – fra St. Petersburg til via Turkistan til Beijing. Han brukte to år, og ble sett på som en helt.

Hesten i øst betyr noe helt annet enn hesten i vest, mener Isaksson, og viser til Ronald Reagan som til hest bare var en cowboy. Reagan red også sammen med dronning Elisabeth. Dannet og i ridebukser.

(Saken fortsetter under)

Finlands president og politisk legende Carl Gustaf Mannerheim fotografert i 1944. Hn døde i 1951. Les mer Lukk

Med Putin, Jong-un, Mannerheim, Mussolini og Berdimuhamedov er det annerledes, råere.
– Det er primitivt. De utfordrer naturkrefter, møter naturkreftene uten skjold, et definitivt sterkere bilde av en leder som ubeskyttet drar på eventyr, mener førsteamanuensisen.

– At Kim Jong-uns hest er hvit understreker ytterligere det eventyraktige, sier hun.