Ap ønsker ikke å endre asylforliket

Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani, setter foten ned for reforhandling av asylforliket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Venstre og KrF sier ja, men Ap sentralt ønsker ingen endring i asylforliket. Det gjør heller ikke Senterpartiet.

Innvandringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Masud Gharahkhani er klar på at en endring i asylreglene ikke har støtte i partiet.

«Et enstemmig Arbeiderparti har akkurat vedtatt vår helhetlige innvandringspolitikk. Der ligger det ingen forslag til endringer på denne delen av regelverket», skriver Gharahkhani i en tekstmelding til Klassekampen.

Heller ikke Senterpartiet, som tok initiativ til asylforliket, ønsker reforhandling.

– Vi er ikke tjent med store debatter om det nå. Både for Norge og asylsøkere er det viktig med forutsigbarhet, sier Heidi Greni, innvandringspolitisk talsperson i Sp.

Hun sier enkeltsaker som Abassi-saken er et dårlig utgangspunkt for å drøfte de større linjene i innvandringspolitikken.

Mari Holm Lønseth, medlem av kommunalkomiteen for Høyre, er klar på at de ikke ønsker reforhandling. Frp sier ja til forhandlinger, men kun for å stramme inn.

– Vi ønsker reforhandlinger, men utelukkende for å stramme inn ytterligere, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp.

Han mener det eneste kritikkverdige som har skjedd i saken er at familien ikke ble kastet ut tidligere.

Det ble enighet om asylforliket i november 2015 og det var resultatet av en avtale mellom Frp, Høyre, Venstre, KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Forliket inneholdt en rekke innstramminger i norsk asyl- og flyktningpolitikk.