Høybråten om KrFs veivalg: En tung høst

Dagfinn Høybråten uttaler seg for første gang offentlig om KrFs omdiskuterte veivalg. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Les mer Lukk

Mandag vil tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten tiltre som ny generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Han uttaler seg for første gang om KrFs veivalg i høst.

KrF-bautaen sier til Vårt Land at han i høst fikk jevnlige forespørsler fra medier om å være en stemme i KrF-prosessen, men at han følte at det var unaturlig for ham å delta i debatten. Han legger imidlertid til:

– Jeg kan gå så langt som å si at alle som kjenner meg og som vet hva jeg har stått for da jeg var i politikken, de kan jo gjette seg til at det har vært en tung høst. Og der setter jeg punktum for det jeg vil si om saken.

Som politiker var Høybråten regnet som en garantist mot Frp-samarbeid. Han sier han ikke har endret standpunkt der. Men han har også blitt ansett som en sosialkonservativ med et restriktiv abortsyn, og måtte avvise at han var en «mørkemann» 15 år før KrF-toppen Kjell Ingolf Ropstad måtte ut og gjøre det samme.

Til Vårt Land sier Høybråten at han ikke vil ta med seg noe privat abortprogram til Kirkens Nødhjelp, der han mandag tiltrer som ny generalsekretær. Høybråten sier han akter å gi en stemme til verdens mest utsatte og marginaliserte.

– Jeg kommer til å delta aktivt i relevante deler av samfunnsdebatten, sier han.

Aktuelt: Krisemåling for KrF: – Et spørsmål om overlevelse