Vebjørn Selbekk varsler mer uro i KrF: – Vil føle seg enda mer lurt enn før

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad, utenfor Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland hvor regjeringsforhandlingene foregikk. Ledelsen i Høyre, Frp og Venstre skal være enige med KrF om en regjeringsplattform som innebærer innskrenkninger i abortloven. Les mer Lukk

En innskrenkning av adgangen til tvillingabort er ikke nok for Kjell Ingolf Ropstad til å senke roen ned over Kristelig Folkeparti, mener Dagen-redaktør. 

Torsdag skrev VG at KrF ikke fikk medhold for å endre abortlovens paragraf 2c i regjeringsforhandlingene i kampen mot det såkalte «sorteringssamfunnet» der uønskede fostre velges bort.

I stedet skal KrF ha fått gjennomslag for innstramninger i muligheten for fosterreduksjon, ofte kalt tvillingabort.

– Dette er en liten seier for KrF, men jeg tror ikke dette holder til å roe gemyttene på «rød» side i KrF, sier Vebjørn Selbekk, redaktør i dagsavisen «Dagen», som har et godt kildetilfang i Kristen-Norge.

– Nestleder Kjell Ingolf Ropstad har skapt store forhåpninger om å gjøre noe med paragraf 2c. Hvis Ropstad ikke leverer noe som helst på det, så vil det gjøre at de som ønsket en rødgrønn regjering vil føle seg enda mer lurt enn før, sier Selbekk.

Aktuelt:Vanskeligere for Venstre å samarbeide med KrF enn med Frp

– Lettere å svelge

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

2. januar startet Høyre, Frp, Venstre og KrF forhandlingene om en ny regjeringsplattform. Disse ble gjort mulige ved at de borgerlige tilhengere i KrF, ledet an av Kjell Ingolf Ropstad, vant en opprivende strid i et ekstraordinært landsmøte mot fløyen til leder Knut Arild Hareide, som ville danne regjering med de rødgrønne.

Ropstad vant, etter å ha tatt landsmøtet på sengen ved å bruke et sitat han fikk fra statsminister Erna Solberg som åpnet for å gjøre noe med spesifikt abortlovens paragraf 2c.

Bestemmelsen tillater abort ved fare for alvorlig sykdom som følge av arv eller skadelig påvirkning under svangerskapet. Den blir også kalt «sorteringsparagrafen» eller «downsparagrafen».

– Lettere å svelge for motstandere

Dette skapte intern motstand i både Venstre og FrP og demonstrasjoner for abortloven i 33 byer.

Innskrenkninger av kun selvbestemt fosterreduksjon vil derimot være mer spiselig, mener Selbekk.

Torsdag ettermiddag samles alle de fire partistyrene for å drøfte forhandlingsresultatet med KrF.

– En innskrenkning av muligheten for tvillingabort er lettere å svelge for motstandere. Det sees på som et brutalt inngrep inne i livmoren, der det ene fosteret får leve videre, og ikke det andre.

– Vil styrke «rød» fløy i KrF

– Ropstad risikerer å få et rykte som en leder som ble lurt av Erna, mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Les mer Lukk

Han tror at utad vil KrF feire dette som en seier, sammen med andre innrømmelser til KrF i kampen mot sorteringssamfunnet, men det vil ikke være nok til å roe de som følte seg lurt i partiet.

– Dersom det viser seg nå at det ikke er mulig å endre paragraf 2c, vil det bare styrke KrF-fløyen som har ment at Ropstad solgte dem en illusjon og vant på det, sier Selbekk.

Dette vil åpne for en omkamp om regjeringssamarbeid med borgerlig side – ikke nå, men på et senere tidspunkt.

– Det er ingen andre klare kandidater

– Hva er din oppfatning om Ropstad selv trodde på illusjonen?

– Hva Ropstad selv tror på, vet kun han selv. Men jeg antar at både han og hele KrF ønsker endringer i abortloven. De anser bestemmelsen i 2c som diskriminerende mot mennesker, ettersom den setter retten til liv utifra funksjonsdyktighet. Men det er uenighteter utifra hvor realistisk det er å få til.

Selbekk regner likevel med at KrF kommer i regjering og at Ropstad blir den nye partilederen.

– Det er ingen andre klare kandidater. Men saken gjør Ropstads inntreden mer problematisk. Han risikerer å få et rykte som en leder som ble lurt av Erna, sier Selbekk.

(VIDEO: Knut Arild Hareides tale etter at resultatet ble kjent)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Knut Arild Hareides tale etter at resultatet ble kjent Les mer Lukk