Ingen nasjonal minnemarkering av slutten på første verdenskrig i Tyskland

Tysklands statsminister Angela Merkel ser symbolske røde valmuer dale ned under en minnemarkering i Ypres i Belgia i et arkivbilde fra 2014. 11. november markeres 100-årsjubileet for slutten av første verdenskrig. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Til tross for at mer enn 2 millioner tyske soldater døde, er det ikke planlagt nasjonale minnemarkeringer av slutten på første verdenskrig i Tyskland.

11. november er det 100 år siden første verdenskrig tok slutt. Tysklands statsminister skal delta på den storstilte minnemarkeringen som finner sted i Paris, og president Frank-Walter Steinmeier deltar på en seremoni i Westminster Abbey i London sammen med dronning Elizabeth II.

Landets ledere deltar dermed i seremoniene i hovedstedene til Tysklands fiender i første verdenskrig.

Andre minneseremonier i Berlin er imidlertid planlagt neste uke – da markeres hundreårsjubileet for erklæringen av den første tyske republikken, og også 80-årsdagen for Krystallnatten.

Natten mellom 9. og 10. november 1938 ble tusenvis av jødiske hjem, synagoger og butikker satt i brann av naziregimet i det som ble en forsmak på holocaust. Hendelsen har fått navnet Krystallnatten, fordi fortauene var fulle av knust glass fra de jødiske forretningene.

Keiserdømmet i Tyskland ble avviklet da nederlaget i første verdenskrig var et faktum, og keiser Vilhelm II abdiserte.