Hareide mot nederlag: – Ser at jeg må være forberedt på at jeg taper

KrF-leder, Knut Arild Hareide taler under Østfold KrF sitt ekstraordinære fylkesårsmøte på Jeløya. Les mer Lukk

Knut Arild Hareide nekter å avklare om han vil gå av som partileder hvis han taper.

MOSS (ABC Nyheter): KrF-lederen talte til Østfold KrF tirsdag kveld.

De åtte siste delegatene skal velges, og det er ventet et blått flertall i fylket.

– Det er nå engang sånn at det er landsmøtet bestemmer. Det er klart at jeg ser nå at jeg må være forberedt på at jeg taper, men jeg vet også at jeg kan vinne, sier Hareide til ABC Nyheter.

KrF-lederen understreker samtidig at han «overhodet ikke har gitt opp».

Nekter å svare på lederspørsmålet

Høyresiden i partiet, som ønsker sonderinger med Erna Solbergs regjering, har før avstemningen i Østfold et overtak med 95 delegater av 190, men hele 15 av disse har et håp om å forbli i opposisjon som primærstandpunkt.

87 delegater støtter Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Fem av disse vil i utgangspunktet forbli i opposisjon.

– Har du noen ess i ermet?

– Mitt beste ess er det gode rådet jeg har gitt til partiet. For sentrumspartiet KrF er det mest naturlig å lande ned på mitt alternativ, og det vet jeg det er mange som tenker på. Så det blir spennende helt frem til landsmøtet, sier KrF-lederen.

På spørsmål fra ABC Nyheter om det er aktuelt å legge lederskapet sitt i potten fredag, svarer Hareide følgende:

– Jeg har hele tiden løftet frem veivalgsdiskusjonen. Vi er et godt parti som nå har en krevende situasjon, sier Hareide.

–Kan du ikke engang avklare om du vil gå av?

– Det er mange som har spekulert i det hele veien, men jeg har holdt kursen på veivalget hele veien og det er det vi skal diskutere.

Ikke lenge etter at Hareide forlot Østfold KrF sitt årsmøte, skriver Aftenposten at Hareide vil varsle sin avgang hvis han taper.

Det får avisen bekreftet av sentrale kilder i KrF.

Eks-rådgiver: Overbevist om at Hareide gir seg

Tidligere Vårt Land-redaktør, Åshild Mathisen, var som kjent Hareides politiske rådgiver i hans tid som statsråd i Bondevik-regjeringen.

Hun er overbevist om at Hareide går av hvis han taper.

– Jeg er helt overbevist om at han trekker seg, sier Mathisen til ABC Nyheter.

Men hun tror ikke Hareide selv vil true med det på fredagens landsmøte.

– Jeg tror ikke at Hareide kommer til å true med noe på selve landsmøtet. Det kommer til å virke mot sin hensikt. Det har allerede blitt lekket fra et internt møte at han vil trekke seg, så da vet folk det. Men det er helt klart andre som vil bruke det kortet frem mot fredag, sier hun.

– Når mange snakker med hverandre intenst de siste dagene, vil de spørre seg om de har råd til miste Hareide. Det å komme til landsmøtet og kjenne at alvoret er der, vil kunne vippe en del gule delegater. Folk vet at hvis Hareides alternativ taper, så trekker han seg, men alvoret med valget vil senke seg inn når de ankommer møtet på fredag.

SE VIDEO: Her sjokkerer Hareide KrF

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hareide: – Vi må vurdere Arbeiderpartiet