Kina gratulerer Bolsonaro etter valgseieren i Brasil

Jair Bolsonaro vant søndag presidentvalget i Brasil. Les mer Lukk

Til tross for Jair Bolsonaros kraftige kritikk av Kina gratulerte landet mandag Brasils nyvalgte president med valgseieren og oppfordret til videre samarbeid.

Kinas utenrikstalsmann Lu Kang gratulerte på en pressekonferanse Bolsonaro, og sa at Kina vil fortsette å «forsterke gjensidig, gunstig samarbeid og fremme felles utvikling av begge landene til de to folkenes gevinst».

Signalene om fortsatt samarbeid kommer etter at Bolsonaro tidligere har gått hardt ut mot Kinas handelspolitikk, og i februar besøkte han Taiwan, som Kina betrakter som en del av sitt territorium.

Kina har vært Brasils største handelspartner siden 2009.

EU forventer arbeid med å styrke demokratiet

Bolsonaro har åpent uttrykt at han beundrer det tidligere militærdiktaturet i Brasil, og han har flere ganger kommet med kommentarer som har blitt beskrevet som kvinnefiendtlige, homofobe og rasistiske.

Mandag svarte en EU-talskvinnen Natasha Bertaud på spørsmål om Bolsonaro er en trussel mot demokratiske verdier.

– Vi respekterer de demokratiske valgene gjort av det brasilianske folket. Brasil er et demokratisk land med solide og sterke institusjoner. Vi forventer at alle fremtidige presidenter fortsetter arbeidet med å konsolidere demokratiet til nytte for det brasilianske folket, svarte hun.

Videre opplyste hun om at EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker begge skal signere et gratulasjonsbrev til Bolsonaro.

Aktuelt:Valgvinner Bolsonaro lover å endre Brasils skjebne

Le Pen gratulerer

Leder for Frankrikes ytre høyre fløy, Marine Le Pen, tvitret lykkeønskninger til Bolsonaro mandag.

Hun skrev videre at Bolsonaro nå må ordne opp i «den veldig skjøre økonomiske, sikkerhetsmessige og demokratiske situasjonen i Brasil», og at hun tolket valgresultatet som at brasilianere har sett seg lei av det hun beskriver som «den utbredte korrupsjonen og skremmende kriminaliteten som blomstret under ytre venstre-regjeringer».

Aktuelt:Trump gratulerer Bolsonaro med presidentvalgseier i Brasil