Amnesty: Giftig talemåte må ikke bli regjeringspolitikk i Brasil

Tilhengere av venstreorienterte Fernando Haddad sørger etter at det er klart at høyreorienterte Jair Bolsonaro vinner det brasilianske presidentvalget. Foto: Nelson Antoine / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Brasilianere må forberede seg på å kjempe for grunnleggende rettigheter, advarer Amnesty, etter at høyreorienterte Jair Bolsonaro vinner presidentvalget.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International går hardt ut mot valgvinner Bolsonaro og hans budskap etter at det ble klart at han vant presidentvalget i Brasil søndag.

– Den valgte presidenten har ført en kampanje med et budskap åpenlyst imot menneskerettigheter og har ofte kommet med diskriminerende uttalelser rettet mot forskjellige samfunnsgrupper, heter det i en pressemelding på Amnestys hjemmeside, signert Erika Guevara-Rosas, direktør i Amnesty International.

Organisasjonen ramser opp en rekke grupper som den mener risikerer å miste rettigheter: Urfolk, tradisjonelle landbrukssamfunn, LHBT-grupper og kvinner, i tillegg til aktivister som jobber for sterkere rettigheter for svakerestilte grupperinger. Ifølge Amnesty er alle i faresonen om Bolsonaros retorikk transformeres til offentlig politikk.