Valgvinner Bolsonaro lover å endre Brasils skjebne

Tilhengerne til presidentkandidat Jair Bolsonaro jubler etter at valgdagsmålinger tyder på at høyrepopulisten har seieren i boks. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Brasils øverste valgdomstol erklærte søndag at høyreorienterte Jair Bolsonaro er valgvinner og landets neste president. Han fikk drøyt 55 prosent av stemmene.

Da 97 prosent av stemmene var talt opp, hadde Bolsonaro ifølge valgdomstolen fått 55,4 prosent av stemmene mens motstanderen, Fernando Haddad, hadde 44,4 prosent. Bolsonaro ble utropt til vinner.

I den direktesendte valgvinnertalen sin lovet den nyvalgte presidenten at han sammen med folket skal endre Brasils skjebne. Den tidligere militæroffiseren sendte et klart signal om hvilken retning han som president i Sør-Amerikas største land nå vil sende landets politikk.

Han lovet å styre landet etter bibel og grunnlov og understreket at Brasil ikke lenger kan «fortsette å flørte med sosialisme, kommunisme, populisme og venstresidens ekstremisme». Han avfeide motstandernes advarsler om at han kommer til å føre autoritær politikk, og lovet å forsvare grunnloven, demokratiet og frihet i Brasil.

– Dette er ikke et partiløfte eller en manns ord. Det er en ed foran Gud, sa Bolsonaro.

Venstreorienterte Haddad, tidligere borgermester i São Paulo og tidligere utdanningsminister, holdt også tale etter at resultatet ble kjent. Han lovet å fortsette å forsvare rettighetene og friheten til opposisjonen i landet under Bolsonaros styre.

Splittet land

Det var et sterkt splittet Brasil som søndag gikk til valgurnene. Bolsonaro, kandidaten til det Sosialliberale partiet (PSL), hadde lenge ledet på meningsmålingene foran motkandidaten, sosialistpartiets Haddad.

Da resultatet ble kjent, strømmet horder av jublende tilhengere til gatene utenfor Bolsonaros hjem i bydelen Barra da Tijuca i Rio de Janeiro med flagg og fyrverkeri.

Den 63 år gamle høyrepopulisten er tidligere kaptein i hæren og har vunnet mange tilhengere ved å spille på politikerforakt og folks dype mistro til landets elite etter en rekke korrupsjonsskandaler.

Han er samtidig beryktet for sine nedsettende kommentarer om kvinner og homoseksuelle og for rasistiske kommentarer om svarte. Kritikere har beskrevet ham som en trussel mot Brasils demokrati.

Aktuelt:Trump gratulerer Bolsonaro med presidentvalgseier i Brasil

Lulas stedfortreder

Haddad ble utpekt som Arbeiderpartiets presidentkandidat da Brasils populære ekspresident Luis Ignazio Lula da Silva ikke fikk stille opp på grunn av en korrupsjonsskandale.

Bolsonaro truet først med å ta Brasil ut av Parisavtalen, noe han senere har gått tilbake på. Men selv om han er blitt mildere stemt overfor klimaavtalen fra Paris, har han også lansert en rekke andre forslag som har sådd frykt blant miljøvernere.

Blant annet vil han åpne for mer landbruk og gruvedrift i skogsområder. I tillegg har han foreslått å legge ned miljødepartementet og bygge en ny motorvei gjennom Amazonas.

Amnesty:Giftig talemåte må ikke bli regjeringspolitikk i Brasil