Espen Barth Eide: – Opplever ikke Ap som kristendomsfiendtlig

Ap-veteran Espen Barth Eide kjenner seg ikke igjen i at Arbeiderpartiet er et kristendomsfiendtlig parti. Her i samtale med KrF-leder Knut Arild Hareide under åpningen av Stortinget 2018. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Les mer Lukk

Aps Espen Barth Eide sier til Dagen at Ap bør reflektere over hvorfor noen KrF-ere oppfatter dem som kristendomsfiendtlige.

I boken «Det som betyr noe», som KrF-leder Knut Arild Hareide ga ut i slutten av september, tar han opp tematikken: «Arbeiderpartiet har vært en rød klut for mange KrF-ere. Mange har opp igjennom historien opplevd Ap som kristendomsfiendtlig», skriver KrF-lederen.

Men Ap-veteran Espen Barth Eide kjenner seg ikke igjen i at Arbeiderpartiet er et kristendomsfiendtlig parti. Han har vært en del av partiet i 39 år. Eide har både vært statssekretær og statsråd i den rødgrønne regjeringen. Først var han forsvarsminister, så ble han utenriksminister.

– Jeg har aldri opplevd Ap som kristendomsfiendtlig. Tvert imot. Vi har kanskje vært skeptiske til enkelte valg som er gjort i kristne organisasjoner, men dette har ikke noe med kristendomsfiendtlighet å gjøre, sier han til Dagen

– Det er mulig vi må gå i oss selv, uansett hvilke side KrF velger, og reflektere over hva vi kan gjøre bedre og hvorfor vi oppfattes slik. For her er det et betydelig fellesskap, sier Eide.

Eide løfter fram at det er mange kristne i arbeiderbevegelsen, og han tror oppfattelsen av kristendomsfiendtlighet bunner mer i sosiologi, enn i ideologi.

– Tidligere hadde vi større klasseskiller og spenninger mellom mennesker og da søkte folk til ulike miljøer. Samtidig tror jeg det er lettere nå, enn da jeg meldt meg inn i partiet, å snakke om at en har mye til felles med kristne.