Påstand mot påstand om SSB i høring i Stortinget

Embed: NTB direkte

Følg SSB-høringen direkte fra Stortinget i videoen over.

Krangelen mellom Siv Jensen og den avgåtte SSB-sjefen Christine Meyer rulles onsdag opp i Stortinget. Det blir påstand mot påstand, sier Dag Terje Andersen.

Konflikten med finansminister Siv Jensen (Frp) om omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB) endte med at Meyer i november i fjor måtte gå av som direktør.

Den åpne høringen om konflikten i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité starter klokka 12.30 med at leder i kontrollkomiteen og saksordfører Dag Terje Andersen (Ap) innleder. Både Jensen og Meyer får god tid til å legge fram sine motstridende syn.

I sin omorganisering av SSB ønsket Meyer blant annet å flytte flere titall forskere, blant dem innvandringsforsker Erling Holmøy, fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen.

Det fikk tidlig LO og NHO til å rykke ut med en skarp advarsel om at grepet kunne true SSBs leveranser av grunnlagsmateriale til partene i arbeidslivet og dypest sett den norske modellen.

Aktuelt: Mæland irritert over håndteringen av SSB-saken

Motstridende

Kontrollkomiteens leder og saksordfører Dag Terje Andersen (Ap) står igjen med følgende kjernespørsmål etter brevutvekslingen mellom komiteen og Siv Jensen i fjor høst:

* Hadde Meyer grunnlag for å føle støtte til en omstillingsprosess mange oppfattet som ganske dramatisk?

* Eller er det slik, som man kan få inntrykk av fra Siv Jensen, at det har vært skepsis til prosessen hele veien?

– Jeg ser fram til at jeg får forklart meg, sier Meyer til NTB i forkant av høringen.

Hun viser til at saken for henne handler om å sikre SSBs fremtidige uavhengighet, om å gjøre det lettere for ledere i staten å omstille, og om behovet for å ha en arbeidsgiverpolitikk som «ivaretar ledere i staten på en skikkelig måte».

Jensen på sin side har fastholdt at departementet har fulgt omorganiseringsprosessen grundig opp, og at hun gjentatte ganger uttrykte sterk bekymring for den.

Aktuelt: Meyer i brev til kolleger: Mistet tillit på grunn av innvandringsstatistikk

Viktig rolle

Andersen mener saken dypest sett handler om SSBs troverdighet som et uavhengig og sterkt faglig organ.

– SSB har en rolle i den norske samfunnsmodellen ved at byrået leverer premisser som ikke i noen særlig grad har vært omstridt for politikkutformingen, sier han.

Andersen viser til at SSBs tall står helt sentralt i alt fra budsjettarbeid til lønnsoppgjør.