NOAH-leder: – Folk er opprørte over statsbudsjettet

Leder i NOAH, Siri Martinsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringen ønsker å kutte støtten til frivillige dyrevernsorganisasjoner. Sånt blir det reaksjoner av.

Lørdag arrangerer NOAH Europas største markering for pelsdyr. Fakkeltoget mot pels vil foregå 30 steder i landet.

– Dette er en markering vi har hatt siden 2003. Da lovet Stortinget bedre tider for pelsdyrene, men de sitter fortsatt i de trange nettingburene sine. Det er dyreplageri, sier NOAHs leder, Siri Martinsen, til ABC Nyheter.

Øker hvert år

Under morgendagens markering i Oslo skal blant annet politiker Une Bastholm (MDG) og forfatter Unni Lindell holde hver sin appell.

Fakkeltoget arrangeres i følgende byer/steder:  

Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Tromsø, Fredrikstad, Bodø, Alta, Harstad, Svalbard, Mo i Rana, Bø i Telemark, Kristiansund, Ålesund, Hamar, Steinkjer, Leknes, Ulsteinvik, Tønsberg, Drammen, Molde, Haugesund, Arendal, Hønefoss, Larvik, Førde, Lillehammer, Skien, Sogndal.

Martinsen forteller at engasjementet for dyrenes rettigheter er økende.

– Det stiller opp flere og flere hvert år. I fjor var det 8200 som deltok i markeringen, fordelt på 26 forskjellige steder i landet. Det er vanskelig å anslå hvor mange som vil delta under årets markering, men jeg tror ikke det blir færre enn i fjor. Det vil til og med være en liten markering på Svalbard, sier hun.

– Det er himmelfallende

I årets statsbudsjett kom det fram at regjeringen ønsker å kutte all statsstøtte til frivillige organisasjoner innen landbruks- og matområdet. Driften av frivillige organisasjoner mener regjeringen bør skje selvstendig, og ikke være avhengig av støtte fra staten.

Samtidig ønsker regjeringen å tildele 2 millioner kroner til pelsnæringen, spesifikt til et dyrevelferdsprogram for mink.

Den prioriteringen falt ikke i god jord hos NOAH. Martinsen omtalte den som «skandaløs».

– Folk er opprørte over at pengene er tatt. Det er himmelfallende. Landbruksminister (Jon Georg Dale) har uttalt at han ber om ro rundt næringen, men vi skal ta debatten videre. I tillegg går debatten høyt i flere politiske partier, understreker hun.