USA advarer amerikanere mot reiser til Cuba og henter ambassadeansatte hjem

Utenriksminister Rex Tillerson under et møte i FNs sikkerhetsråd i forrige uke. Foto: Julie Jacobson / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

USA hjemkaller over halvparten av staben ved ambassaden på Cuba og advarer amerikanere mot å reise til øya etter at diplomater er rammet av mystisk sykdom

Amerikanske myndigheter viser til at diplomater er blitt rammet av «spesifikke angrep», og at det ikke kan utelukkes at vanlige amerikanere kan bli rammet av lignende angrep.

– Fram til Cubas regjering kan garantere for sikkerheten til våre diplomater på Cuba, vil ambassaden vår kun ha beredskapspersonell slik at så få diplomater som mulig risikerer å bli utsatt for skader, sa utenriksminister Rex Tillerson da han kunngjorde beslutningen om å hjemkalle 60 prosent av staben fredag.

Avgjørelsen tas etter at amerikanske diplomater på øya i et års tid har meldt om uforklarlige helseproblemer.

Amerikanske myndigheter vet ennå ikke hva dette skyldes, men de har konkludert med at skadene skyldes en eller annen form for angrep.

Les mer: Trump vil trolig reversere Obamas Cuba-politikk

Rammet på hotell

Diplomater skal også ha blitt rammet mens de har bodd på hotell. Det betyr at også vanlige amerikanere risikerer å bli rammet, noe som er bakgrunnen for at reiserådet til Cuba endres dramatisk.

Tillerson understreker at det ikke er aktuelt å kutte den diplomatiske kontakten med Cuba, og at cubanske og amerikanske myndigheter samarbeider for å oppklare saken.

– Cuba har sagt til oss at man kommer til å fortsette å undersøke disse angrepene, sier Tillerson.

Inntil videre vil USA stanse all utstedelse av visum på Cuba, men cubanere som ønsker å søke om visum til USA, vil kunne gjøre dette via nabolandene.

Høyfrekvent lyd?

Minst 21 diplomater og familiene deres skal ha fått skader under opphold på Cuba. Enkelte har fått den alvorlige diagnosen traumatisk hjerneskade, andre har fått hørselstap, svimmelhet, søvnproblemer, hodepine og kognitive forstyrrelser.

Det er store variasjoner i symptomene fra person til person, noe som gjør det enda vanskeligere å finne årsaken. En av teoriene er at skadene skyldes en skjult akustisk enhet som har sendt ut høyfrekvent lyd.

Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez sa i forrige uke at cubanske myndigheter ikke har funnet bevis som kan knytte symptomene til et angrep utenfra.

Sårbart forhold

President Barack Obama iverksatte flere tiltak som skulle normalisere forholdet mellom de to landene, men nå kan det være duket for et alvorlig tilbakeslag.

Beslutningen ble tatt av utenriksminister Rex Tillerson natt til fredag idet han var på vei til Kina. Flere andre alternativer skal ha blitt vurdert, deriblant å stenge ambassaden helt.

President Donald Trump skal ha gått gjennom de ulike alternativene i et møte med Tillerson tidligere i uka.

Les også: Cubas hotellproblem: Femstjerners hoteller uten femstjerners standard