Nesten fire av ti villige til å betale mer skatt for å sikre velferden

Erna Solberg mener venstresiden ikke forstår at jobber skaper velferd, mens Audun Lysbakken sier høyresiden har mislyktes med sine argumenter for skattelette. Jonas Gahr Støre mener folk er villige til å betale mer dersom det sikrer velferdsstaten. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

I en ny måling sier 38 prosent at skattene bør økes for å opprettholde et godt velferdstilbud. Nesten like mange vil senke skatten for å skape nye jobber.

35 prosent av de spurte mener redusert skatt er veien å gå, mens 22 prosent ikke kjøper noen av de to argumentene eller mener at skattenivået bør være uendret. De siste 5 prosentene sier de ikke er sikre, viser målingen som er utført av Respons Analyse for Bergens Tidende.

Avisen har gitt de spurte valget mellom to alternativer, med tilhørende premisser: venstresidens hovedargument om høyere skatt for fortsatt velferd mot høyresidens argument om at lavere skatt vil skape jobber og få fart på økonomien.

– Dette viser at velgerne vet hva som er viktig i samfunnet. Min holdning er at skattene skal være så lave som mulig, og så høye som nødvendig. Jeg leser meningsmålingen slik at folk er villig til å bære en større bør om pengene går til å sikre velferdsstaten, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

SVs Audun Lysbakken mener resultatet viser at høyresiden «har mislyktes totalt» med budskapet om at skattelette er bra for alle. Høyre-leder Erna Solberg mener derimot at venstresiden ikke skjønner at «velferden bygges av jobber, ikke av høyere skatter».