Ny midlertidig-lov for offentlig ansatte

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner tar tak for at offentlig ansatte skal få fast jobb og ikke gå i midlertidige stillinger i åresvis. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringen legger fram en lovendring som strammer inn muligheten til å bruke midlertidige ansettelser i offentlig sektor. 

– Høy bruk av midlertidige ansettelser i staten og spesielt ved høyskoler og universiteter har vært et diskusjonstema i mange år. Nå gjør vi noe med det, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som legger fram loven kalt «Ansatt i staten» sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen før påske. Loven skal erstatte dagens tjenestemannslov, skriver Dagbladet.

I den nye loven skal blant annet midlertidig ansatte i offentlig sektor få rett til fast stilling etter tre år som i privat sektor, ikke etter fire år som i dag.

– Vi er veldig fornøyd med at dette har ført fram og at lovverket i offentlig sektor harmoniseres opp mot arbeidsmiljøloven, sier leder Petter Aaslestad i Forskerforbundet til avisen.

Tidligere i måneden skrev Klassekampen at andelen midlertidige ansatte i den norske arbeidsstyrken mellom 15 og 74 år lå på 8,2 prosent i fjerde kvartal i fjor, men samtidig lå den på 19,7 prosent ved de høyere utdanningsinstitusjonene. For noen fakulteter lå andelen midlertidige ansatte oppe på 44 og 36 prosent.