Aarebrot kritiserer Stortinget i ulvestriden

Professor Frank Aarebrot ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Les mer Lukk

Partiene bak ulveforliket på Stortinget bryter med arbeidsfordelingen mellom statsmaktene i den betente ulvestriden, mener statsviter Frank Aarebrot. 

De fire partiene Høyre, Frp, KrF og Arbeiderpartiet ga tirsdag klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) "marsjordre" og refset ministeren for ikke å følge opp Stortingets bestandsmål for ulvebestanden. Helgesen tolker loven feil, mener partiene.

Helgesen mener imidlertid at det ikke er juridisk grunnlag i naturmangfoldsloven for å ta ut så mange ulv som forlikspartiene ønsker.

Aarebrot sier til avisa Nationen at han blir litt forvirret av hele prosessen.

-Jeg trodde i min naive oppfatning av arbeidsfordelingen mellom statsmaktene at det ikke var Stortinget som tolket lover, men rettsvesenet. Stortinget skal ikke tolke lover, de skal gi lover. Etter min mening opptrer Stortinget ukorrekt i denne saken, sier Aarebrot, som er professor ved Universitetet i Bergen.

-Hvis de er misfornøyd med en lov de har laget, som statsråden prøver å følge, skal de forandre loven, sier Aarebrot, som mener Helgesen uforskyldt har kommet i en vanskelig situasjon.

Les også: Helgesen mener han informerte Stortinget om ulvedilemma

Sp vurderer mistillit mot miljøminister Vidar Helgesen

Ulvedemonstranter med klar beskjed til Helgesen