Hareide med tre rette mot Høyre

– Vi ryker uklar i for mange saker som er grunnleggende for oss, sier Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide om samarbeidet med Frp. Les mer Lukk

KrF-leder Knut Arild Hareide avlyser Erna Solbergs drøm om en firepartiregjering, refser ulveminister Vidar Helgesen og er skuffet over Høyre i saken om tvillingaborter.

Hareides tale til KrFs landskonferanse på Lillestrøm lørdag omfattet et tredelt oppgjør med det største regjeringspartiet. Først ropte han ulv.

– Statsråden har malt seg inn i et hjørne. Alle som var med på ulveforliket er satt i en vanskelig situasjon, fastslo han.

Hareide mener stortingsforliket fra i fjor vår skapte ro om det brennbare spørsmålet inntil klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) like før jul sa nei til lisensfelling av 32 ulver.

– KrF holder fast ved at bestandsmålet gjelder og må følges opp. Nå gjelder det å finne en måte å løse saken på. Det er regjeringens ansvar, sa han.

Les også: Hareide sier Solberg må velge: Frp eller sentrum

Avviser regjeringsdrøm

I talen sa KrF-lederen på nytt tydelig nei til statsminister og Høyre-leder Erna Solbergs uttalte drøm om en borgerlig firepartiregjering. KrF avviser å sitte i samme regjering som Frp.

– Vi ryker uklar i for mange saker som er grunnleggende for oss, sa Hareide og viste til flyktningpolitikk, bistand, alkoholpolitikk, bioteknologi og aktiv dødshjelp.

Så kom konklusjonen:

– Jeg legger merke til at Høyre fortsatt snakker om en firepartiregjering etter valget i 2017. Men dette har vi avklart. Det er uaktuelt å gå inn i en firepartiregjering med Høyre, Frp og Venstre etter valget, sa han.

KrFs landsstyre vedtok i fjor høst at partiet vil arbeide for en regjering som består av Høyre og «flest mulig sentrumspartier».

Les også: Hareide frykter Trumps knyttneve

Skuffet over Høyre

Hareide var også tydelig i sin tale når han kom inn på spørsmålet om fosterreduksjon. Denne uken avviste stortingsflertallet et forslag fra KrF og Senterpartiet om å stramme inn lovverket på dette punktet.

– Tvillingaborter er ikke etisk forsvarlig og burde være forbudt, sa Hareide.

Han framholdt at gravide fra Danmark og andre land der dette er forbudt, nå kommer til Norge for å få utført slike inngrep.

– Hvor mange henvendelser fra utenlandske kvinner må komme for at regjeringen skal se behovet for å stramme inn? spurte KrF-lederen, før han igjen rettet skytset mot Høyre:

– Det er ikke overraskende at Ap og SV ikke støttet vårt forslag i Stortinget. Men Høyres håndtering er desto mer skuffende, fastslo han.

Les også: KrF-lederen med bredside mot Listhaug

Distriktspolitikk

Også i spørsmålet om tilbakekalling av statsborgerskap er KrF på kollisjonskurs med regjeringspartiene, som i denne saken ser ut til å bli påført et nederlag i stortingssalen.

– Jeg vil gi honnør til SV, som fremmet forslaget om at tilbakekallelse må skje gjennom domstolsbehandling. Men det var viktig for KrF å styrke det med forslag om fri rettshjelp og foreldelsesfrist, sa Hareide.

Han tilkjennega også bekymring for det samlede trykket som regjeringens politikk har påført distriktene i denne perioden.

– Summen av alle endringer, reformer og omstruktureringer som denne regjeringen har satt i gang, er utfordrende for Distrikts-Norge, sa Hareide, som understreket at KrF støtter mange av reformene.

– Men summen er jeg bekymret for, gjentok han.

Les også: Hareide: – Ikke en invitasjon til sentrum