Høyre beklager at Venstre bryter budsjettsamtaler

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland. Les mer Lukk

Det er beklagelig at Venstre har valgt å bryte budsjettforhandlingene, til tross for friske milliarder til grønne tiltak, mener Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

– Vi synes det er beklagelig at Venstre har valgt å bryte budsjettforhandlingene, sier Helleland i en uttalelse.

– Vi har de siste ukene lagt fram flere ulike forslag og tilbud til dem. Dette er forslag som styrker det grønne skiftet og andre viktige saker for samarbeidspartiene som skole og næringspolitikk, legger han til.

Helleland viser til at regjeringspartiene underveis i forhandlingene har lagt på bordet en rekke grønne forslag.

Les også: To måneder siden Trine Skei Grande roste Frps klimaprofil

Lagt milliarder på bordet

– Underveis i forhandlingene har vi lagt på bordet forslag om flere milliarder kroner til grønne tiltak for å kutte norske klimagassutslipp, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Stortinget skal vedta neste års statsbudsjett etter finansdebatten mandag 5. desember. Regjeringen trenger i utgangspunktet bare stemmene til ett av samarbeidspartiene for å få budsjettet gjennom.

Det har lenge vært spekulert på om KrF til sjuende og sist vil stemme for et budsjettforslag fra regjeringen for å unngå full krise, men KrF har hittil avvist å gi regjeringen noen slik garanti.

– Vi jobber videre for å sikre landet et budsjett som sikrer flere jobber og bedre velferd, fremholder han.

Les også:

Venstre bryter budsjettforhandlingene

MDG: Overrasket over budsjettbrudd

Venstres valg om å bryte budsjettforhandlingene med regjeringen overrasker Miljøpartiet De Grønne.

– Nå står vi i fare for å få fire tapte år uten noe grønt skifte, sier MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

– MDG har respekt for at Venstre bryter budsjettforhandlingene fordi de ikke får nok gjennomslag for miljø, men vi er overrasket over at bruddet kommer på så små miljøsaker så seint i perioden, etter lange forhandlinger, sier han.

Hansson mener også at regjeringen har undervurdert samarbeidspartiene.

– Erna Solbergs største tabbe er at hun har undervurdert både alvoret i klimaendringene og den politiske viljen til å gjøre klimakutt, sier Hansson, som mener det nå hviler det er tungt ansvar på KrF.

– De må sikre at regjeringens budsjett likevel blir et grønt budsjett, sier han.

Les også: Fylkesleder: – Venstre krever altfor mye. Nå får de ikke mer!

Fylkesleder: KrF provosert av regjeringens ultimatum

Leder i KrF Troms sier partiet er provosert over hvordan regjeringen har opptrådt i forhandlingene.

– Man kan ikke stille ultimatum på ting man allerede har lovet tidligere. Dette er en situasjon som regjeringspartiene er ansvarlig for, sier Jon Christian Anker, leder i Troms KrF, til Nordlys.

Han sier partiet ble provosert av regjeringspartienes ultimatum i budsjettforhandlingene og har en viss forståelse for at Venstre brøt.

– Venstre og KrF har virkelig gjort en innsats for å få til noe i forhandlingene, sier Anker.

Miljøorganisasjoner: Bra av Venstre å bryte

Venstre får honnør av miljøorganisasjoner for å stå klippefast for klimaet etter at partiet valgte å bryte forhandlingene med regjeringspartiene om statsbudsjettet for neste år.

– Venstre skal ha stor honnør for å stå opp for klimaet og framtidige generasjoner, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Venstre valgte tirsdag å bryte budsjettforhandlingene med regjeringspartiene etter at verken Høyre eller Frp ville røre den såkalte bilpakken.

Lundberg mener kontrasten mellom de pågående budsjettforhandlingene og statsminister Erna Solbergs uttalelser om Parisavtalen som «historisk» og «et vendepunkt» er enorm.

– På under ett år har Solberg gått fra å rose en avtale som på det sterkeste oppfordrer til øke utslippskutt, til å stille ultimatum på noen få øre i økte bensinavgifter, sier hun.

Også Greenpeace-leder Truls Gulowsen mener det er bra at Venstre ikke etterlater noen tvil om at klimasaken er viktigst, sier leder for

– Dette bruddet viser at Erna Solberg og Siv Jensen ikke forstår at klimatrusselen er den største utfordringen vi står overfor. Vi må snarest kutte betydelig i klimagassutslippene og ikke vente til etter 2020, slik regjeringen legger opp til, sier Gulowsen.

Les også:

Frp hasteinnkaller til ekstraordinært landsstyremøte

Grande: Krefter i Frp vil ha oss ut