EU-toppmøtet:

EU-lederne klarte ikke å knekke veto mot handelsavtalen CETA

HANDELS-STOPP: EU-toppene, her ved Donald Tusk (til venstre) og Jean-Claude Juncker, klarte ikke å få gjennom CETA, og slo fast at også EU må ha tollvern. Les mer Lukk

EU-toppene mislyktes i å presse belgiske Vallonia til å godta den omstridte handelsavtalen CETA. Og slo fast at også EU har behov for tollbeskyttelse.

EUs toppmøte som ble avsluttet fredag, lyktes ikke å komme i havn med et omstridt handelsspørsmål:

– Våre innbyggere er bekymret for at handelsavtalene vi forhandler om, ikke er i deres interesse. Lederne har kommet et lite stykke på vei i dag. Men jeg er fortsatt bekymret for CETA, for vårt samarbeid med Canada og for vårt gode rykte, sa EU-president Donald Tusk på en avsluttende pressekonferanse fredag ettermiddag.

Avbrøt møte

CETA er en omstridt handelsavtale mellom EU og Canada, som er stoppet av et veto fra regionparlamentet i Vallonia i Belgia, noe som hindrer Belgia å stemme for avtalen.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker bekreftet at Belgia fortsatt ikke er villig til å gå med på handelsavtalen med Canada.

– Møtet med canadierne blir avbrutt, slik at den belgiske statsråden kan samtale med Vallonia. Men jeg regner med at saken blir løst i løpet av noen dager, sa Juncker.

– Problemet mellom Vallonia og CETA er ikke teknisk, men dreier seg om politiske spørsmål, slo Donald Tusk fast.

Les også: Juncker nekter å gi opp håpet om CETA-avtalen

– Idiotisk proteksjonisme

EU-topplederne diskuterte også behovet for å ha tollvern i den globale konkurransen.

– EU har behov for å beskytte seg mot urettferdige handelsbetingelser, sa Juncker.

Ifølge ham opererer USA, Kina og andre land med mye høyere tollmurer på stålsektoren og andre områder, enn EU.

– Også EU må ta hensyn til sine sosiale interesser, sa Juncker.

– Jeg er imot idiotisk proteksjonisme. Men jeg kan ikke akseptere at USA og andre beskytter sin industri, og vi er naive for å sjarmere verden.

Han kunne forteller at overproduksjonen av stål i Kina er dobbelt så stor som hele den europeiske produksjonen.

– Det er betydelig forskjell på «beskyttelse» og «proteksjonisme», konkluderte Donald Tusk.

Frihandelsavtalen CETA:  

* Canada og EU ble i 2014, etter fem år med forhandlinger, enige om en frihandelsavtale (CETA).

* Avtalen skulle ratifiseres av EU 18. oktober og undertegnes 27. oktober, men 14. oktober sa den belgiske regionen Vallonia nei til å gi Belgias regjering fullmakt til å undertegne den.

* Motstanderne reagerer blant annet på at avtalen, i likhet med TTIP, vil gi private selskaper beskyttelse mot statlige reguleringer.

* CETA blir sett på som en generalprøve på den mer kontroversielle TTIP-avtalen mellom EU og USA som ennå ikke er ferdig forhandlet.

* CETA vil avskaffe nesten all toll mellom EU og Canada, bortsett fra på landbruksprodukter. Canadiske selskaper vil dessuten få konkurrere om offentlige kontrakter i EU-landene.

* Tilhengerne mener CETA vil øke handelen mellom EU og Canada med 20 prosent, eller 12 milliarder euro – 108 milliarder norske kroner – i året.

(Kilde: AFP)