Jagland til Tyrkia for å møte Erdogan

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland har tidligere uttalt at Erdogan har handlet i tråd med menneskerettighetskonvensjonen, men har også uttrykt bekymring for suspensjonene av offentlig ansatte. Les mer Lukk

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, reiser onsdag til Tyrkia for å møte den politiske ledelsen i landet.

– Veldig mange har snakket til tyrkerne, men jeg vil nå reise dit for å snakke med dem, ikke bare med Erdogan men også ministrene og andre politiske ledere i det tyrkiske parlamentet, sier Jagland til NRK.

Tyrkia er et fullverdig medlem av Europarådet, og har sågar samme juridiske forpliktelser som andre medlemmer til å opprettholde bestemmelsene i europakonvensjonen om menneskerettigheter.

Les også: Regjeringen bekymret for den akademiske friheten i Tyrkia

– Vi har hatt nær kontakt med landets myndigheter helt siden kuppforsøket, og vi

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har erklært unntakstilstand i Tyrkia, og har satt til side enkelte av artiklene i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Så lang har 9.000 blitt pågrepet og 50.000 blitt anklaget for å støtte kuppmakerne. Foto: Umit Bektas/ Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

vil selvfølgelig nå diskutere med dem hvordan de skal gjennomføre opprenskningen etter dette kuppforsøket, innenfor de standarder og rammer som europakonvensjonen om menneskerettigheter setter, sier Jagland.

Les også: Kroken på døra for 131 tyrkiske medier etter kuppforsøk

Den norske utenriksministeren Børge Brende (H) uttrykte tidligere søndag bekymring over den akademiske friheten i Tyrkia, etter at fire rektorer og 15.000 øvrige ansatte i utdanningssektoren har blitt suspendert.

Over 9.000 mennesker er pågrepet etter kuppforsøket, og over 50.000 offentlig ansatte er anklaget for å ha støttet kuppmakerne. Erdogan har erklært unntakstilstand i tre måneder.