Bønder forventer mye av ny minister

FORVENTNINGER: Jon Georg Dale (Frp) møter klare krav fra bondeorganisasjonene før deres krav legges fram mandag. Les mer Lukk

Norske bønder vil ta en rolle i omstillingen og venter intet mindre enn et taktskifte når landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) får jordbrukets krav mandag.

Selv om forventningene er store, vet bøndene ikke helt hva som venter dem når årets jordbruksoppgjør starter mandag.

Med Sylvi Listhaug (Frp) som motpart ble det både protestmarsj og demonstrasjon utenfor Stortinget, men også solid inntektsvekst, dog med stadig større forskjeller mellom store og små i bransjen.

Les også: 600 millioner kroner mindre til norske bønder

Finansbakgrunn

Nå har den mindre kjente Dale overtatt for den profilerte Listhaug. Han har bakgrunn som statssekretær i Finansdepartementet, og han bør derfor være godt kjent med temaet når bøndene trekker fram omstilling som et element i årets oppgjør.

Stikkord er fremtidens matproduksjon, grønt skifte og matsikkerhet når de to lederne Merete Furuberg fra Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Lars Bartnes fra Norges Bondelag bruker helgen på å samordne bøndenes krav i årets jordbruksoppgjør.

Les også: Stadig flere bønder tar opp store lån

Taktskifte

– Det er store forventninger om et taktskifte fra den blåblå regjeringen, som sammen med samarbeidspartiene nå sier klart og tydelig at det er behov for et grønt skifte. Da må det satses på landbruk og skogbruk, sier Furuberg til NTB.

Bartnes viser også til omstillingsbehovet:

– Vi forventer en avklaring i dette oppgjøret om framtidens matproduksjon. Framtidig verdiskaping vil avhenge av økt sysselsetting i Fastlands-Norge. Vi forventer at staten ser at bonden har en særskilt plass i den omstillingen, sier han.

Les også: 100 kyllingbønder ønsker sluttpakke

Frist 13. mai

Statens forhandlingsleder Leif Forsell får bondeorganisasjonenes samlede krav overlevert i Landbruksdepartementet mandag ettermiddag.

Tilbudet fra staten blir kjent tirsdag 3. mai.

Deretter starter forhandlingene for alvor – med frist til å bli ferdig fredag 13. mai. I praksis betyr det at partene – hvis det er fremdrift og noe å snakke om – kan benytte seg av helgen til å forhandle på overtid. Men før 17. mai må alt være klart – enten i form av en ny avtale, eller ved at det blir brudd, diktat og konflikt.