Titusener demonstrerte mot fredsprosessen i Colombia

Titusenvis av colombianere demonstrerte søndag mot president Juan Manuel Santos og fredsprosessen med FARC-geriljaen. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Titusenvis av colombianere protesterer mot fredsprosessen i landet og krever president Juan Manuel Santos' avgang.

«Forræder, gå av nå!» lød et av slagordene mot presidenten, med henvisning til fredsforhandlingene han i lengre tid har ført med den venstreorienterte FARC-geriljaen.

Demonstrasjonene, som fant sted i over 20 byer landet over søndag, kom dagen etter at regjeringen i Bogota også innledet formelle fredsforhandlinger med landets nest største geriljagruppe ELN.

Tidligere president Alvaro Uribe og hans konservative parti, Det demokratiske sentrumspartiet, organiserte søndagens protester. 62-åringen ledet selv an i demonstrasjonstoget i hjembyen Medellin.

Dødsskvadron

Uribe var president i årene 2002 til 2010 og gjorde da sitt ytterste for å knuse den venstreorienterte geriljaen militært.

I slutten av februar ble Uribes yngre bror Santiago pågrepet og anklaget for delaktighet i drap begått av dødsskvadronen De tolv apostler.

Halvmilitære, høyreorienterte dødsskvadroner anklages for titusenvis av drap i Colombia, men Alvaro Uribe hevder broren er politisk fange.

Fristen utløp

Fredsforhandlingene med FARC-geriljaen ble innledet i Oslo i oktober 2012 og har siden pågått i Havanna med Norge og Cuba som tilretteleggere.

Partene satte opprinnelig 23. mars i år som frist for å komme fram til en endelig avtale, men fortsetter nå på overtid.

Borgerkrigen i Colombia har kostet over 260.000 mennesker livet og drevet 6,6 millioner colombianere på flukt siden 1960-tallet. Ytterligere 45.000 colombianere har forsvunnet i løpet av krigen.