Flyktningbarn må vente halvannet år på bosetting

VENTETID: Ei afghansk jente leker på gulvet. Lekerommet på mottakssenteret er ikke ferdig innredet ennå. Ankomstsenteret for asylsøkere i Råde har 1.000 sengeplasser, men torsdag var bare 198 fylt opp. Les mer Lukk

Flyktningbarn må nå normalt vente mellom elleve og 17 måneder på å bli bosatt i fosterhjem eller bofellesskap. Kun én av fire blir bosatt innen fristen på tre måneder som myndighetene har satt.

– Nå må regjeringen få saksbehandlingstiden ned. Ventetiden er skadelig for alle, men verst for disse barna. Mange av dem har vært på flukt lenge og trenger desperat å få retning og trygghet i livet. Saker til barn og til de som åpenbart får bli, må prioriteres i saksbehandlinga, sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen.

Ifølge VG viser nye tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet at antallet som blir bosatt innen fristen, er 41 prosentpoeng lavere enn på samme tid i fjor. Årsaken er at kapasiteten er sprengt som følge av den kraftige økningen i asylsøkere i år.

Barn under 15 år må nå regne med å vente fire måneder på intervju, tre måneder på svar og i underkant av fire måneder på å bli bosatt, altså totalt elleve måneder.

De mellom 15– 18 år må regne med å vente sju måneder på intervju, fem måneder på svar og i overkant av fem måneder på å bli bosatt, altså 17 måneder totalt.

Andersen foreslår at Norge for eksempel kan bruke SOS barnebyer som modell for barn som søker asyl alene.