Erna Solberg om flyktningkrisen:

Vurderer å stramme inn til minimumskrav

STRAMMER INN? - Vi må øke returene, sier Erna Solberg. Les mer Lukk

- Norge kan ikke ta imot alle verdens 60 millioner flyktninger. Vi må kanskje bevege reglene våre ned mot flyktningekonvensjons minimum.

Det sier statsminister Erna Solberg til ABC Nyheter under flyktningetoppmøtet i Kommunenes hus onsdag.

Spørsmålet er om alle flyktninger med rettigheter etter flyktningekonvensjonen, kan bli bosatt i Norge dersom de kommer til våre grenser.

– Det er jo sånn at hvis alle flyktninger i verden, cirka 60 millioner, skulle komme, så klarer vi ikke det. Det viktigste nå er å skille mellom de med beskyttelsesbehov og de som ikke har det, sier Solberg.

Les også: – Kommer til å prege norske kommuner i mange år

Må gå mot minimum for flyktninger

– Det er viktig å stille krav til retur. Vi må kanskje gå mot minimumsrettighetene i konvensjonene, varsler hun.

Flyktningekonvensjonen gir statene en viss fleksibilitet i praktisering.

Den sier at alle har rett til å søke asyl, og binder land til ikke å returnere folk til dødsstraff eller uverdig menneskelig behandling.

Prosedyrer, vilkår i mottak, bosetting og rett til å få med familien, er etter folkeretten opp til politikerne i de enkelte landene å bestemme.

Les også: Merkels utspill gjorde at regjeringens asyl-prognoser sprakk

– Trenger store akuttmottak

På flyktningetoppmøtet med representantene for kommuner, advarte ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, mot store akuttmottak.

Hun fikk ikke tilslutning fra statsministeren.

– Skal vi ha maksimum 1.000 asylsøkere i akuttmottak, må vi ha langt flere mottak. Med større mottak kan staten levere mer felles tjenester, sa Solberg på pressemøtet.