Sprenger tidsfristen for 2016-budsjettet:

Hareide om budsjettforhandlingene: – Det går en grense for oss

SPENNENDE BUDSJETT-DRAGKAMP: Leder i KrF, Knut Arild Hareide, snakker med pressen under budsjettforhandlinger på Stortinget lørdag. Les mer Lukk

De borgerlige partiene var ikke i mål med budsjettforhandlingene innen fristen de hadde satt seg lørdag.

– Det går selvfølgelig en grense for oss, sier Krf-leder Knut Arild Hareide.

KrF satt lørdag i gruppemøte i to og en halv time på Stortinget.

Siste: Håp om løsning på budsjettforhandlingene

Fristen samarbeidspartiene hadde satt seg til klokka 12, ble ikke overholdt. Den eneste godstemningen partiets leder kunne melde om da han kom ut i 12.30-tiden, dreide seg om fotball:

– Det er en krevende situasjon nå. Den eneste jubelen jeg har hørt fra gruppemøtet var da Start scoret 1-0 mot Jerv, sier Hareide på vei ut av møtet.

Les også: Nye budsjettforhandlinger førte ikke til enighet

Overtid av overtida

Forhandlingene om neste års statsbudsjett er kraftig på overtid, og situasjonen er uoversiktlig, sier Hareide.

– Vi er på overtid av overtida. Landet trenger et budsjett, og vi bidrar konstruktivt for å få det til, men nå er situasjonen så uoversiktlig at det er stor uenighet også i KrF, sier Hareide.

Det er imidlertid ingen i partiet som har tatt til orde for at partiet skal trekke seg fra forhandlingene, ifølge Krf-lederen.

– Jeg har fått tydelige innspill på at vi skal være konstruktive videre, men selvfølgelig går det en grense for oss, sier Hareide.

Les også: Svarteperspillet om asylregningen

Skei Grande i møter

Venstre-leder Trine Skei Grande sitter lørdag med sine politiske rådgivere i partiets fløy på Stortinget, ifølge Aftenposten.

Skei Grande sa fredag at forhandlingene er de mest krevende hun har opplevd i denne regjeringsperioden.

Krfs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, sier stortingsgruppene har tett kontakt. På spørsmål om hvor lenge forhandlingene kan fortsette, svarer han følgende:

– Det viktigste er at landet får et budsjett. De fristene som løper internt her på huset skal vi håndtere.

Les også: Frps asyltiltak er lekepolitikk, mener Venstre

«Satte fyr» på gruppemøtet

Fredag ble det kjent at regjeringen kutter 1,1 milliarder kroner i årets bistandsbudsjett for å håndtere økte utgifter til håndtering av flyktningstrømmen. Det satte fyr på Krfs gruppemøte, ifølge Hareide.

– Det har ikke noe med forhandlingene å gjøre, men det tegner et bilde som forsterker utfordringene. Det satte litt fyr på gruppemøtet, sa Hareide etter at partiets stortingsrepresentanter var samlet fredag ettermiddag.

Brudd i forhandlingene?

Tidligere i uka ble det klart at finansdebatten må utsettes for andre år på rad. Kilder i partiene snakker nå om muligheten for at forhandlingene bryter helt sammen mellom samarbeidspartiene, skriver VG.

Ifølge avisen mener KrF og Venstre at regjeringspartiene har vært uvillige til å komme dem i møte på vesentlige punkter, og i tilstrekkelig grad til at de kan støtte budsjettopplegget fra regjeringen.

Muligheter

Budsjettforhandlingene ble innledet 3. november. Dersom partilederne ikke skulle komme til enighet, kan partiene komme til å legge inn egne merknader i finansinnstillingen og heller forsøke å skrive seg samme underveis i komitébehandlingene.

Regjeringspartiene vil da vil kunne oppleve at samarbeidspartiene søker sammen med opposisjonen om deler av budsjettet. Da står flere av Høyres og Frps hjertesaker i fare.

En annen mulighet er ifølge Aftenposten at regjeringspartiene legger inn sitt siste tilbud i innstillingen, og at statsministeren truer med å gå av om forslaget ikke får flertall. Da kan sentrumspartiene velge å stemme subsidiært på regjeringspartienes siste tilbud, slik at det blir vedtatt, og regjeringen kan bli sittende.